Aastast aastasse, rannahooajast rannahooaega annavad inimesed ikka ja jälle samu lubadusi või püstitavad samu eesmärke; ja samamoodi – ikka ja jälle – jäävad need lubadused täitmata või eesmärgid saavutamata. Mis lubadused ja eesmärgid? Eks ikka kaalu langetada.

Võib olla oled ise üks neist? Kui oledki, siis ära heida meelt või süüdista ennast. Kaalulangetamise kohta on liikvel nii palju väärarusaamu, müüte, käibetõdesid, vildakat infot ja lihtlabast valet, et liigsetest kilodest lahti saamine ongi enamasti keeruline.

Aga see ei pea nii olema. Toon sulle täna nimekirja enim levinud käibetõdedest, mis tegelikult on valed, mis hoiavad sind tagasi.

Valearvamus nr 9: Kui eesmärk on saavutatud, siis võid naasta vanade harjumuste juurde

Seda juhtub ühtelugu. Muudetakse oma toitumist ja hakatakse trenni tegema. Kui aga soovitud kaal on saavutatud, siis arvatakse, et võib eelmise elu juurde tagasi minna. Aga mis viis üldse ülekaaluni? Oluline on jätkata oma tegevuskavaga ning teha muudatusi, millest saab osa uuest elustiilist. Dieedi järgimise asemel vali endale elustiil. Juba maha jäetud kilod ning (taas)leitud tervis jäävad nii püsima.

Valearvamus nr 8: Kaalu kaotuseks on parim süüa 6 väikest einet päevas

Teaduslikult ei ole kinnitust leidnud, et pisemate portsjonite söömine väiksemate vahedega annaks kaalulangetamisel paremaid tulemusi. Kui su neerupealsed töötavad korralikult, siis pole vahet, su keha annab sulle ise märku, millal süüa.

Valearvamus nr 7: Söögikordade vahele jätmine on suurepärane võimalus kaalu langetada

See on pisut keerulisem lugu. Söögikordade aeg-ajalt vahele jätmine võib su kaalulangetust kiirendada, aga seda ei tohi segamini ajada igapäevase hommikusöögi vahelejätmisega, mis mõjutab otseselt neerupealseid ja kõhunääret ning põhjustab kergesti magusaisu. Seega üks vahele jäetud eine võib su seedimist ergutada, kuid pidevalt eine vahele jätmine võib viia sind nõiaringi, kus tarbid igasugu rämpsu, mis lõpuks hoopis kaalu tõstab.

Valearvamus nr 6: On olemas kaalulangetusplaan, mis sobib kõigile

Kindlasti oled näinud kaalulangetusplaane, mis ütlevad täpselt, mida tohib suhu pista, mida mitte, mis kell süüa, mis trenni teha jne. Kui keegi pakub sulle toitumiskava ilma, et sind kõigepealt tundma õpiks, siis on tegu soolapuhujaga. Me kõik oleme erinevad, meie kehad, elustiil, tervis ja eesmärgid on erinevad. Ei saa olla plaani, mis sobiks kõigile. Toitu tervislikult, liigu aktiivselt, kuid tee oma valikud ise kuulates oma keha.

Valearvamus nr 5: Kõike mõõdukalt

See on väga levinud soovitus, et süüa võib kõike, aga mõõdukalt. Kahjuks on inimesi, kellel on gluteeni-, laktoosi- või kaseiinitalumatus (või -tundlikkus) ning süües sobimatuid toite on kaalulangetamine väga raske kui mitte võimatu. Ärritavaid toiduaineid süües tekivad seedesüsteemis põletikud, mille tagajärjel on toitainete imendumine raskendatud. Need aga viivad kaalutõusuni. Ka vähendatud kogus ärritavaid toiduaineid hoiavad põletikku n-ö töös.

Valearvamus nr 4: Kõige tähtsamad on kalorid

See võib tunduda ebaloogiline, aga liiga vähe kaloreid võib halvasti mõjuda su keskkohale. Liiga madala kalorisisaldusega dieetide viga seisneb selles, et need panevad keha näljarežiimile, mis takistab kehal üleliigse rasva põletamist.

Lisaks ei ole kõik kalorid võrdsed. Su keha vajab lisaks energiale ka toitaineid, mineraale ja vitamiine. Valides toite vaid kalorinumbri järgi valid toitainevaeguse tee. Rääkimata sellest, et kui su seedimine on põletikuline, siis sa ei pruugi ka neid väheseid kaloreid, mis toidus on, kätte.

Valearvamus nr 3: Kaalulangetamine oleneb vaid sellest, mida sööd

Jah, toitumine mängib suurt rolli. Kahjuks on paljud inimesed hädas sellega, et kuigi nad jälgivad väga hoolsalt, mida suhu pistavad, siis liigsed kilod istuvad kangekaelselt ikka omal kohal. Paljud inimesed võtavad kaalus juurde kroonilise põletiku pärast. Põhilised põletike tekitajad on:

Tõusutrendis põletik põhjustab tõusutrendi ka kaalul. Krooniline põletik soodustab rasva ladestumist, loob insuliiniresistentsust, insuliini tõusu ja veel rohkem põletikku, mis omakorda põhjustab veelgi rohkem rasva ladestumist. Nõiaring.

Valearvamus nr 2: Sa vajad aeroobset trenni, et kaalu langetada

See on väga levinumaid. Liikumine mängib kindlasti rolli, aga paljud inimesed kannatavad põletike käes, mis kaalutõusule hoogu annavad. Kui aeroobne trenn sinu puhul tulemust ei anna, siis lase oma neerupealsete tööd kontrollida. Kui neerupealsete töövõime on mõõdukas või madal, siis vali pigem anaeroobne treening (jõusaal, jalutuskäik, jooga, venitamine vms), sest sinu keha jaoks võib aeroobne treening tegelikult probleemi lausa süvendada.

Valearvamus nr 1: Rasva söömine teeb sind paksuks

Rasva söömine ei tee sind paksuks! Paksuks teevad sind toidud, mis tõstavad kiiresti su veresuhkrut ja soodustavad insuliinitootmist. Piisavalt häid rasvu tarbides suurendad oma täiskõhutunnet, mis piirab isusid ja annab energiat. Rasv on väga oluline makrotoitaine, mis on vajalik aju ja kogu keha tööks. Naudi häid rasvu, kuid ära söö neid koos kõrge glükeemilise indeksiga toiduainetega.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This