Erinevaid dieete reklaamitakse iga nurga peal. Enamasti on neil suhteliselt ühesugused põhimõtted ning eesmärgiks on kiiresti natuke kaalu langetada.

Ning sama enamasti lõppeb see sellega, et tagasi tulevad kõik kilod ning natuke veel. Olen mina seda omal nahal kogenud, küllap oled sinagi…

Minu sõnum sulle on, et sinu keha oskab ise leida sulle optimaalse kaalu. Sina osaks on vaid oma keha natuke aidata ning juhendada.

Aga vaatame lähemalt, millised on levinumaid eksimused ning mida muuta?

  • Toitumise muutmine pole sprint, see on maraton. Kiirdieet on vaid ajutine lahendus. On inimlik, et kaalu langetades tahaks tulemusi saada väga kiiresti, aga sinu kehale ja meelele ei ole mõnekuuline dieedikuur parim lahendus. Kehakaalu kontrolli alla saamiseks muuda jäädavalt oma toidulauda. Vaata üle kogu oma elustiil, et saavutada optimaalne kaal ja säilitada seda. Kas magad piisavalt? Kui palju sa liigud?
  • Toidulisandid ei asenda päris toitu. Ära tarbi toidulisandeid igapäevase toidu asendamiseks. Toidulisandite sisse võtmine ei tee sind tugevamaks ja tervemaks; ning ihti sisaldavad toidulisandid ebatervislikke lisaaineid. Sinu kehale on kõige kasulikum korralik ja mitmekülgne toidulaud. Vaata kriitilise pilguga oma menüü üle ning vajadusel tee muudatusi, et su keha saaks parima. Kui sinu hetke toidulaud ei võimalda piisavalt mitmekesist toitainetehulka, alles siis kaalu toidulisandeid.
  • Vedelikudieedid ja paastumine pole parim valik. Oled sa kohanud mõnd söö-seitse-päeva-vaid-arbuusi dieeti? Peaksid juba teadma, et kiired lahendused ei ole parimad lahendused. Sellistel dieetidel on mitmeid ohte. Esiteks aeglustab selline toitumisviis ainevahetust. Teiseks on suur oht ülesöömisele, sest paar päeva ainult vedelikku tarbides hakkab inimest piinama nälg. Toitaineterikkusest ja mitmekesisusest ma parem üldse ei räägi. Sinu kehale on parim valik päris toit.
  • Gluteenivabad alternatiivtooted on libe tee. Tehniliselt on ju korrektne, et gluteenist loobudes võid vanad lemmikud asendada gluteenivabade toodetega (nt gluteenivaba sai, leib või küpsised). Sellega likvideerid küll reaalse ohu oma tervisele, aga ei midagi enamat. Gluteenivabad poetooted on endiselt tugevalt töödeldud ja ei mõju hästi sinu seedehäiretele või kaalulangetusele. Koogike on koogike ka siis, kui ei sisalda gluteeni. Valid vaid halva ja vähem halva vahel. Tee parem oma võimaluste piires parimaid valikuid.
  • Söö valke. Kui alustatakse kaalulangetusega, siis tihti arvatakse, et nüüd tuleb süüa ainult salatit. Liha on ju rasvane ja teeb paksuks. Vale. Valgud on su kehale äärmiselt vajalikud. Valgud annavad kehale suure hulga vajalikust energiavarust ning samuti aitavad valgud toota antikehi, mis võitlevad organismi rünnanud haigustega. Valgupuudus aga annab tunda väsimuse ja lihasmassi kaoga.
  • Loe tootesilte. Seda teadsid sa tegelikult ju isegi. Ma tahan aga rõhutada, et tootesiltide lugemine on igati vajalik ka nn tervise-, öko- ja biotoodete puhul. Väga levinud on igasuguste lisaainete kasutamine (tervisepoodide õks levinumaid parasiitkoostisosi on soja). Mida vähem koostisosasid, seda parem. Igasugused paksendajad ja maitsetugevdajad võiksid su ostukorvist eemale jääda.
  • Napsutamise mõjud. Alkohol on libe tee. Punane vein või pits külma viina toidu kõrvale tundub väikse patuna. Mul pole vaja sind veenda selles, et alkoholis on olematu kogus midagi kasulikku. Kuid alkohol mõjutab unekvaliteeti ja seeläbi kogu sinu immuunsüsteemi ning keha taastumisvõimet. Tarbi nii palju, kui sotsiaalselt vajalik, aga nii vähe, kui võimalikuks pead. Äkki napsutamise asemel anda oma organismile midagi kasulikku?

 

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This