Uuringud erinevates valdkondades (nt. biokeemias, dermatoloogias, onkoloogias, ja neid lisandub pidevalt) leiavad aina enam tõendeid, et meie moodne toidulaud, täis rafineeritud toitaineid, transrasvu ja suhkrut, on suurimaks degeneratiivsete haiguste põhjustajaks.

Degeneratiivsete haiguste hulka kuuluvad näiteks vähk, diabeet, südamehaigused, Parkinsoni tõbi ja Alzheimer, aga ka rasvumine, depressioon ja viljatus.

Meie tänane toidusedel koosneb rõhuvas osas toitudest, mida veel vaevalt 100-200 aastat tagasi ei eksisteerinud. 10 000 aastat on väga-väga-väga lühike aeg, et geneetilisel tasandil harjuda näiteks gluteeniga, rääkimata siis päris uutest ainetest, mida meile toidu sisse segatuna müüakse.

Enamus sellest uuest kraamist, mida võiks koondnimetada „neoliitiliseks toiduks“, on aga meile geneetiliselt mittesobilik. Me võime paljut sellest taluda (ja ilmselgelt nautida), aga ensüümide, hormoonide ja rakkude juures seedetasandil on lood enamasti teised.

Inimloomadena (väljendamaks meie kuulumist planeedi asukate hulka) on meie organismile kõige talumatum nisu ja selles leiduv gluteeni valk. Kahjuks on nisu moodsa inimese toidusedelil üsna domineeriv. Paljud terviseprobleemid oleksid meile teadmata, kui me ei oleks harjunud sööma nii suurtes kogustes nisujahu.

Muide, ma olen sellest rääkinud pikalt ja põhjalikult paleo koolitusel. Sellest on nüüd ka video saadaval.

Õnneks on tehtud kahju personaalsel tasandil olulisel määral tagasipööratav – enamasti kogevad inimesed positiivseid muutusi oma tervises ja enesetundes juba paari nädala jooksul peale teravilja toidusaarelt välja hääletamist.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This