Mäletad veel seitset paleo tooni?

See oli lugu sellest, kuidas paleo järgijad jagunevad oma tõekspidamiste järgi mitmesse gruppi. Ja üks gruppidest neist oli “80/20” ehk argipäeva paleo.

“80/20 reegel” on lähenemine, mida kasutatakse sageli vältimaks stressi ja tüdimust, mida võib põhjustada range reziimi nagu dieedi päevast päeva järgimine.

See tähendab et 80% ajast süüakse paleo järgi kuid ülejäänud ajal lubatakse endale ka asju, mis pakuvad naudingut – olgu selleks näiteks alkohol, kartulikrõpsud või jäätis.

Mina kuulun justnimelt sellesse tooni ehk gruppi.

Pealtnäha on see väga hea idee.

Kuid.

Sinu 20% ja minu 20% võivad olla väga erinevad.

Võtame ühe näite

Kaks erinevat inimest jälgivad paleot, mõlemad söövad kuuel päeval nädalas tervislikult ning ühel päeval nädalas mitte.

Esimene neist, nimetagem teda Pilleks, teeb seda oma vabast tahtest. Ta tunneb end iga päev terve ja energilisena. Laupäeval läheb ta välja ning teeb sõpradega mõned dringid ja “patustab” mõne toiduga, mida ta muidu endale ei lubaks ning naudib seda.

Teine neist, nimetagem teda Siiriks, jälgib samuti 6 päeval nädalas ranget dieeti, kuid ta tunneb end väsinuna ning teda piinavad pidevalt erinevad isud.

Pille teeb teadliku otsuse lubada endale midagi ebatervislikku. Siiri aga teeb seda valimatult – tema jaoks on laupäev “lõpuks-ometi- saan-end-jälle-hästi-tunda-päev”.

Pealtnäha on tegu sama reziimi järgivate inimestega, kuid nende käitumine ja – veelgi olulisem – mõttemall on täiesti erinevad. Miks ometi?

Kas Pille omab tõesti suuremat enesekontrolli? Kas Siiri peaks olema oma dieedi suhtes rangem ja tooma seda 20% alla 10% või isegi 5% peale? Ei, sugugi mitte.

Pigem peaks Siiri vaatama ausalt üle, mida ta sööb sellel 80% sees.

Kas ta saab kõik vajalikud toitained tõepoolest kätte või sunnib ta end vastumeelselt sööma toitu selektiivsete arusaamade järgi, mis jätavad organismi rakutasandil pidevalt nälga. Kanafilee ja lillkapsas on küll paleo toidusedelis, kuid peaasjalikult vaid neid süües ei ole paleo järgimine.

Väga levinud viga on püüd süsivesikutest täielikult loobuda, sest need tegevat paksuks. Tulemusena on keha energiavajadus pidevalt suurem, kui toidust pakutav ning keha karjub lisaenergia järele. Selle asemel, et süüa paar korda nädalas banaan või kartul, lüüakse tihti dieedile käega ning suundutakse otsemaid lähima drive-in akna juurde.

Kui sa sööd midagi ebatervislikku, siis tee seda nautimiseks, mitte selleks, et kompenseerida mingit isetekitatud ainepuudust.

Vaheldusrikkalt paleo toidusedeli järgi toitudes ei vaeva sind isutamised.

Muide, ma olen sellest rääkinud pikalt ja põhjalikult paleo koolitusel. Sellest on nüüd ka video saadaval.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This