Munadel on paleo toitumises tihtipeale üsna suur osa. Paljuski sellepärast, et enne paleot pidasid inimesed neid ebatervislikeks ja nüüd võetakse vastleitud vabadusest viimast. Umbes nagu peekoniga 🙂

Munadest räägitakse tervisliku toitumise juures reeglina eraldi. Hea kraam, aga munakollased olla liiga rasvased ja üleüldse peaks munadega väga kitsilt ringi käima. Meie, paleorahvas, teame aga paremini.

Muna sisaldab rikkalikult vitamiine ja mineraale ning on üks kõige toitainetihedamaid toite maamunal.

Aga kolesterool? Muna ei tõsta sinu halba kolesterooli, vaid justnimelt head.

Kõik munad ei ole vennad

Poodi mune ostma minnes võib leti juures seistes silme ees kirjuks minna. Karpe on erinevaid ja mitmel igasugused „kutsuvad“ kirjad peal: orgaanilised, naturaalsed, vabakäigu, toitainetega rikastatud jne. Oled sa kõikide nende siltide mõttest aru saanud?

Mida need tähendavad ja mille põhjal valikut teha? Vaatame.

Kui pakile on kirjutatud, et need munad pärinevad puurivabadelt või inimlikes tingimustes kasvatatud kanadelt, siis ära loo kohe silme ette pilti päikese käes aasal nokkivatest kanadest. See on igati kaheti mõistetav. Kana ei ela puuris, aga elukohaks võib ikkagi olla kinnine kanala või betoonpõrandaga tööstushoone. Vabakäigukanade elu on ilusam ning nad näevad oma elu jooksul ka päikest, kuid paraku ei laiene see kohe munadele. Enamasti jääb teadmata, millega neid kanu söödetakse.

Eestis pole just kohanud, aga mõnes muus riigis võib kohata ka munakarpe, kuhu on kirjutatud fertile ehk need kanad on viljakad. Selle sildi alt loeb välja vaid selle, et kanakarjas on ka kukk või paar. Järeldada võib, et tõenäoliselt ei ela need kanad puuris, aga rohkem infot sealt ei saa.

Ka Eestis leiab munakarpe, millel suurelt kirjas, et on rikastatud oomega-3-rasvhapetega. Hea küll, aga kuidas see oomega-3 sinna muna sisse sai? Süstlaga ju ei torgata läbi koore? Kanale tuleb eritoitu anda ja munakollases on tõesti rohkem oomega-3, aga see kogus ei ole märgatavalt suurem. Ostueelist see tegelikkuses ei anna, pigem teed sellega oma sisetundele pai. Rahakotile aga mitte eriti.

Mitte midagi ütlevad sildid on naturaalne ja valged või pruunid munad. Mida ütleb naturaalne? Põhimõtteliselt seda, et need munad pärinevad kana sisemusest, aga mitte laborist katseklaasi seest. Sama tühine on munade värvi järgi ostmine. Tõestatud on, et värv ei mõjuta ei koostist ega maitset. Kui sulle meeldib mingi värv välimuselt rohkem, siis palun väga, anna minna.

Eestis ollakse hetkel veel suhteliselt tagasihoidlikud sildistamise osas. Suuremates välisriikides on kutsuvaid loosungeid rohkem. Valiku teed muidugi ise, aga ma soovitan enne mõelda, mida see reklaamsõna/lause sulle tegelikult ütleb? Kas said teada midagi kanade elamistingimuste või toidu kohta?

Kui sul on võimalik leida mune, mille on munenud aias ringi jalutavad ja igasugu rohuliblekesi ja ussikesi nokkinud kanad, siis eelista neid.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This