Kas ____ (sisesta suvaline toit või toiduaine) on paleo? Piim, kartul, riis? Aga äädikas, sool, bataat, kohv jne?

Paleo järgijad jagunevad oma tõekspidamiste järgi üsna mitmesse gruppi.

Amy Kubal, tervisekonsultant Robb Wolfi blogist, pani kokku vahva välimääraja. Ta nimetab neid gruppe toonideks. Jajah, mulle tuli ka number 50 millegipärast meelde 🙂

Püüangi tema süsteemi nüüd pisut tutvustada.

Ilmselgelt võid sa nende toonide vahel edasi-tagasi liikuda. Püüa vaid korraga mitte rohkem kui pool tooni korraga teha.

Amy Kubali „Seitse Tooni Paleot“

Esimene paleo toon – Sõjakas Paleo
(aka „See tegelane“)

Me kõik teame vähemalt üht sellist tegelast – need on foorumites need inimesed, kes leiavad igast dieedist mõne vea – väljaarvatud enda omast. Nad jahivad ise oma liha, korjavad ise marju, ronivad puu otsa, et pähkleid korjata ning teevad toidu valmis õues tule kohal (või vähemalt nii räägivad nad seda sulle).

See kõik on hea ja tore, aga enamikule meist see ei sobi – meie ei saa nende reaalsuses elada. Ma võrdlen neid toortoidu veganitega või veel parem – vaid puuviljadest toitujatega (fruititarians) – natuke üle piiri ja väheke segased. Kui sa tunned end ära, siis ma vabandan – ma soovin sulle edu, aga ma ei suudaks nii elada.

Muide, sa ei peaks seda artiklit üldse lugema, sest … noh, internet EI OLE PALEO.

Teine paleo toon – Autoimmuunne Paleo

Mõne inimese jaoks, mis on küll suurepärane, pole paleo piisav, et oma tervist parimale tasemele viia ning tõeliselt hästi tundma hakata. Isikud, kellel on autoimmuunsed seisundid või tõsisemad terviseprobleemid (näiteks psoriaas), peavad tihti viima asja samm kaugemale ja siin tulebki sisse autoimmuunne paleo.

Selle tooni inimestel on munad, pähklid, tomatid, kartulid ja baklažaanid keelatud nimekirjas.

Mõnel on seda veelgi raskem järgida, kui eelmist – aga usu mind, see töötab.

Kolmas paleo toon –Süsivesikuvaene Paleo

Madala süsivesikutasemega paleo lähenemine on populaarne ja on suurepärane toon, et parandada mõnd terviseprobleemi või saada saledaks.

See lähenemine tähendab, et süüakse peamiselt liha, tervislikke rasvu ning tärklisevaeseid köögivilju.

Sa ei leia siit „ohutut tärklist“ (näiteks bataat, erinevad juurikad ja mugulad), puuvilju, suures koguses pähkleid ega avokaadot.

See on toon, mida pidevalt tuuakse toitumisse sisse ja viiakse välja vastavalt eesmärkidele ja isiklikule enesetundele.

Neljas paleo toon – Lakto-Paleo
(aka Ürgne Paleo)

See on täpselt see, millele nimi viitab. Lakto-Paleo on traditsiooniline paleo toitumine, mis lisab toidusedelisse ka piimatooteid.

Ma ei räägi siin igasugustest piimatoodetest, nagu näiteks „juustulaadsed“ tooted, kohvipiim, jäätis jne.

Parim valik siin oleks orgaanilised, rohutoidul kasvanud looma täisrasvased piimatooted.

Siia alla ei kuulu kooritud piim või light tooted.

Viies paleo toon – 80/20 Paleo
(aka Argipäeva Paleo)

See on minu isiklik lemmik ning ma arvan, et siia kuuluvad enamik meist.

Põhimõtteliselt see tähendab, et sööme 80-90% ajast puhast paleo toitu, kuid ülejäänud 10-20% ajast sööme toite, mida ei saa pidada paleoks.

See võib tähendada natuke juustu, veini, jäätist, riisi, kartulikrõpsu jms.

See on MÕISTLIK ja tervislik lähenemine nii kaua, kuni see 20% on kontrolli all (see ei tähenda neljatunnist toidumaratoni, mis algab sõõrikute, jätkub küpsiste ning lõpeb jäätisega).

Kuues paleo toon – Taimetoitluse Paleo
(aka Raske Paleo)

Kuna paleost kirjutatakse aina rohkem tervislike kasude pärast, siis on näha aina suuremat huvi taimetoitlaste ja isegi veganite poolt, kes tahaks paleole üle minna.

See on raske ilmselgetel põhjustel – EI LIHALE! Jah, valguallikatele öeldi just ei. Mõne jaoks on munad lubatud, mõni on keelanud endale kõik loomsed saadused.

Ma tean, et sa mõtled – paleo ei ole nii üldse võimalik. Evolutsioonilisest lähtepunktist vaadatuna on sul ehk isegi õigus. Kuid siiski on olemas inimesi, kes tahavad „olla paleo“ ilma lihata.

Kuidas? Õigesti valmistatud oad ja kaunviljad, fermenteeritud soja, pähklid ja seemned annavad suure osa nii vajalikust valgust.

„Õpiku“ järgi paleo toitumises see läbi ei läheks. Kas taimetoitlasel või veganitel on võimalik olla paleo? Päris mitte – tegelikult pean ütlema ei. Võimalik on süüa täisväärtuslikku päris toitu (ma ei pea siin silmas tofut või misiganes V-hübriidtoite).

See on sarnane toortoidul olevale taimetoitlasele. On see ideaalne? Ei, aga see on algus.

Anname neile aega atra seada.

Seitsmes paleo toon – Minu Otsuse Paleo
(aka Mida Kuradit Paleo)

Jah, me kõik teda kohanud, võib olla oled see sina ise.

Mida-kuradit-paleo järgija ei ole tihtipeale paleo dieedi tulemustega rahul: „Jah, olen rangelt paleot järginud nüüdseks umbes aasta, kuid ma lihtsalt ei näe ega tunne tulemusi.“

Kole lugu, eksole? Miks see pagana paleo siis ometi ei toimi? Aga vaatame selle „range paleo“ keskmist päeva.

Hommikusöök: munad ja peekon. Vahepala: kolme suhkruga latte ja šokolaad. Lõuna: kodune kotlet majoneesi, ketšupi ja sinepiga, kõrvale bataadist friikad. Vahepala: gluteenivaba muffin ja peotäis pähkli ja kuivatatud puuvilja segu. Õhtusöök: restoranis kanatiivad, steik, kartulipuder, kaks lahja õlut ja kookose jäätis magustoiduks. Saad juba aru, eksole…

See on umbes nii, et sa nimetad ennast veganiks, aga sööd ülenädala liha ning kannad krokodillinahast saapaid.

Milline toon oled sina?Mililne on sinu toon?

Aga tõsiselt, paleo ei ole usund – pole olemas paleo taevast või paleo põrgut.

Kui sa ei leidnud siit oma tooni, aga see töötab sinu, sinu eesmärkide ja tervise jaoks, siis pole üldse oluline, mida Sõjakas Paleo ütleb.

Leia või loo endale toon, mis sobib just sulle – pole olemas „üht ideaalset retsepti“ kõigile – alusta põhilisest ning katseta kuni leiad enda jaoks ideaalse tooni.

Sinu tervis ja meelerahu tänavad sind.

Milline toon oled sina?

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This