SoolAitäh küsimuse eest. Sool on üsna põnev teema.
Sool, või täpsemalt selles sisalduv naatrium, on meie kehale vajalik, sest see aitab säilitada õige elektrolüütide tasakaalu ning toetab lihaste ja närvide toimimist.

Ajalooliselt ja geneetiliselt on meie kehad kohanenud tarbima umbes 7-800 mg naatriumi päevas (sõltuvalt kehakaalust loomulikult), moodne toidulaud nihutab aga selle piiri kuhugi 3-4000mg juurde. Pea 5 korda rohkem. Toitumisspetsialistis räägivad päevaseks soovituslikuks koguseks umbes 2000mg. Eks see olegi parem, kui 3-4000, kuid siiski veel mitte optimaalne. Võrdluseks, ühes grammis lauasoolas on umbes 400mg naatriumi. Ja teelusikasse mahub umbes 5 grammi (2000mg).

Naatriumi leidub looduses (ehk paleo toidulaual) piisavalt ja ekstra seda toidule lisada pole vaja. Ühekordsed soolased toidukorrad ei tee midagi hullu, oluline on pikaajaline naatriumi tarbimise kontrolli all hoidmine.

Muide, kõrge naatriumisisaldusega söögid on reeglina toitainevaesed, lisaks kalori- ja suhkrurikkad. Suurimateks naatriumi allikateks on keedusool, puljongipulber, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid ja ketšup.

Seega minu soovitus oleks selline:

  • Eelista soolale maitseained, ürte ja vürtse. Paleo on väga maitsestamissõbralik 🙂
  • Vaheta lauasool mõne naatriumivaesema soolaga – meresool on näiteks hea valik, aga poes on leida ka muid alternatiive
  • Kui võimalik, lisa sool valmistoidule hiljem lauas, mitte toiduvalmistamise käigus

Paleo mängureeglite järgi süües oled sa valmistoodete/poolfabrikaatide jms ellimineerimisega oma igapäevasest toidust soola juba kõvasti vähendatud.

Hääga,
Ardi

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This