Ma lugesin, et teravilju tuleb vältida. Millega neid siis asendada? Öeldakse ju, et tatar on kasulik, miks tuleks seda siis vältida? Ma leian, et juurviljadele oleks vaheldust vaja, nt riis, tatar, täistera nuudlid(makaronid). Kuidas suhtuda kuss-kussi? Kuna hommikuti söön tavaliselt putrusid(kaerahelbe, 4-ja 5 helbe,tatrahelbe, riisihelbe) koos lastega, mida ma siis neist võiks edasi tarbida või peaksin enda menüüst need välja jätma?

-Eve

Tere Eve,

aitäh küsimast. Paleo soovitus on tõepoolest teraviljadest loobuda. Kuid seda eelkõige esimese 30 päeva jooksul, mis on nö nisu-suhkru-keemia võõrutuskuur. Gluteenitundlikkuse või -talumatuse häda on nimelt selles, et loobumisel võib tekkida risttalumatus või -tundlikkus. See juhtub tihti siis, kui alguses jätad gluteeni välja, aga muid gluteenivabasid teravilju sööd edasi. Gluteenitundlik keha võib seejärel õppida reageerima ka muudele teraviljadele. Sama mehanism kehtib ka neile, kel aja jooksul tekib ükshaaval aina allergiad juurde.

Teine punkt paleo juures on, et tuleks eelistada toitainerikkaid toite ning samal ajal toitainetihedaid toite. Võimalikult väikses koguses toidus võimalikult palju kasulikke toitaineid. Tera- ja kaunviljade puhul on tegu toitainehõredate toitudega, mis sisaldavad lisaks vajalikele toitainetele ka antitoitaineid. Need viimased takistavad toidust toitainete kättesaamist ja halvemal juhul rikuvad meie peensoole sisepinda. See käib nii tatra kui kuss-kussi kohta.

Kui on sügavam huvi, siis olen sellest põhjalikult rääkinud oma paleo koolitusel – sellest on nüüd ka video saadaval.
Samas ei tähenda see, et paleo järgijad ei saaks enam kunagi näiteks tatart süüa. Ei, aegajalt on kasulik, kasvõi vaid vaimse heaolu nimel, ka mitte-ideaalseid toite süüa.

Mis puutub hommiksööki, siis paleoga alustamisel valitakse reeglina muna + midagi. Praemuna peekoniga, omlett singiga, keedumuna salatiga, keedumuna meloniga. See muidugi läheb paari nädalaga üsna üksluiseks. Mina soovitan mõelda toidukordadele kui lihtsalt toidukordadele. Pole üldse oluline, kas see on hommiku-, õhtu- või lõunasöök. Ka kolm õhtusööki päevas on hea. Minu hommikusöögiks on tihti eelmise õhtu jäägid. Kui ma inspiratsiooni vajan, guugeldan “paleo breakfast“. Lihtne ja võimas.

Kui sul retseptidest või ideedest pere osas puudu tuleb, siis Facebookis on olemas paleo retseptinurk, kui sa pole veel liitunud, siis kutsun sind lahkesti: https://www.facebook.com/groups/paleoretseptinurk/

Hääga,
Ardi Ravalepik

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This