Paleo mõju vähihaigetele on õnneks sakslaste poolt üsna põhjalikult Würzburgi Ülikooli Kliinikumis uuritud. Tehnilise ja detailse jutu leiad siit.

Kokkuvõtvalt ütlevad nad umbes nii:

Viimaste aastate jooksul kogutud tõendid lubavad väita, et vähendades süstemaatiliselt dieedis sisalduvaid süsivesikuid, saab vähi tekkimist vältida või vähemalt edasi lükata ning aeglustada juba olemasolevate vähirakkude edasist arengut.”

Ära väeta vähki

Süsivesikurikas dieet soodustab vähki ja raskendab vähihaigete olukorda järgenvalt:

  • Vähirakud vajavad oma arenguks eksklusiivselt vaid glükoosi. Vähirakkude mitokondrid on “korrast ära” ja ei suuda seetõttu ketoonidest või rasvhapetest toituda. Mis omakorda tähendab, et kõrge glükoositase tähendab elujõudu vähirakkudele.
  • Kõrge insuliinitase aitab vähirakkudele arengule kaasa vahetult kasvajarakkude proliferatsiooni kaudu insulin/IGF-1 signaaliülekanderajas. Keeruline jutt – jäta meelde vaid, et insuliinitaseme madal hoidmine on vähki aeglustav. Kõrge insuliin ja veresuhkur on justkui väetis vähile. Eriti suurt rolli  mängib see vähi viimaste staadiumite ajal.
  • Paljudel vähihaigetel kujuneb välja insuliini resistentsus (või ainevahetussündroom), mis halvendab oluselt tervist ja selle kaudu omakorda halvendab keha võimet vähiga võidelda. Teadlased soovitavad selle vastu “valgu- ja tervislike rasvade rikast” dieeti. See ongi aga teisisõnu paleo dieet.
  • Kõrge glükoositase organismis soodustab tugevalt põletikke. Põletik aga teravdab peaaegu kõiki haigusi, sealhulgas vähktõbe.

Arstid kipuvad tavapäraselt vähihaigetele kalorite piiramist soovitama, kuid sellel on omajagu kõrvalmõjusid. Vähihaiged võtavad sageli kaalust alla, aga on ravi ajal alatoidetud. See ei aita nende olukorrale kuidagi kaasa.

Õnneks, kui piirata süsivesikuid (mitte kaloreid), saab dieedist alatoitumiseta kätte peaaegu kõik kaloripiiramise kasulikud mõjud.

Muud tegurid

Toit ei ole ainus tegur, mis mõjutab vähi arengut. On ka teisi komponente, nagu näiteks regulaarne füüsiline aktiivsus, viibimine päikese käes, piisav uni ja madal kroonilise stressi.

Lisaks on teadlased on eraldi esile toonud, kui oluline on “piisavalt D3-vitamiini” saada. Eesti pimeda kliima jaoks peaks talveperioodil kindlasti võtma selleks toidulisandeid D3 vitamiini näol (päevaseks koguseks talvel soovitan vähemalt 5000RÜ).

Arusaamatul kombel ei luba Eesti ravimiamet kangemaid kui 400RÜ (enam kui 10 korda vajalikust kogusest!) müüa. Seega tuleks need piiri tagant tellida/osta.

Oluline on tähele panna, et süsivesikutevaene dieet ei ole süsivesikuteVABA dieet. Optimaalne tase on normaalkaalus inimesele (sh. vähihaigele) umbes 100g süsivesikuid päevas. Paleoga tuleb see ise kokku, polegi vaja midagi arvutada.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This