Kuulen tihti, et paleo järgi toiduvalmistamine on liialt ajakulukas.

“Ma ei saa kogu aeg kokata.”
“Ma ei jõua hommikul lõunasööki kaasa pakkida.”
“Ma ei jõua lapsi koolist tuues õhtusöögiga nullist alustada.”

Tõepoolest, paleoga alustades võib vahel tunduda, et sul on vaja isiklikku kokka. Tegelikult ei pea ajakulu sugugi nii suur olema, kui esialgu ehk tundub – sul pole tegelikult mingit vajadust igal õhtul kaks tundi pliidi ees rassida, valmistades toitu vaid üheks söögikorraks. Saab ka lihtsamalt.

Vaatamegi täna mõnda nippi.

Nipid hommikuks

1. Hakitud juurviljad

Värskeid köögivilju on lihtne säilitada – haki eelnevalt paari päeva kogus ja hoia neid kinnise karbiga külmikus. Erinevaid komponente on saad hoida nii eraldi karpides kui ka meelepäraste segudena. Katseta näiteks piprad ja sibul, suvikõrvits ja kõrvits, seened ja rooskapsas. Igahommikuse hakkimise asemel saad need otse pannile visata. Sipsti.

2. Puuviljad ja marjad sügavkülmas

Kui puuviljad on üleküpsenud, ära viska neid minema. Pista banaanid, marjad ja muu suupärane suletava kotiga sügavkülma. Hommikul veidi sisse magades ei pea sa nüüd lõunani tühja kõhtu kannatama – pane peotäis puuvilju ja veidi mandlipiima blenderisse, ning saad hetkega suurepärase smuuti, mille võid teele kaasa võtta.

3. Kiirelt valmivad valguallikad

Kasuta kiireks hommikusöögiks näiteks peekonit või suitsulõhet. Need küpsevad üliruttu, ja küpsetades neid koos hakitud juurviljadega saad minutitega maitsva ja tervisliku hommikusöögi.

Nipid lõunaks

4. Keedetud munad külmikus

Keeda kord nädalas mõned munad ja säilita külmikus. Saad neid kasutada hetkega valmivaks lõunasöögiks – valmista salat lisades eelnevalt hakitud juurviljad ning peekonitükikesed (ka peekoni saab ette valmistada ja siis sobivat kogust külmikus söögivalmis hoida).

5. Puljong sügavkülmas

Supp on lõunasöögiks alati suurepärane valik, kuid selle jaoks ise puljongi keetmine võtab terve igaviku. Õnneks saad puljongit portsudena sügavkülmas säilitada. Valmista alati suurem portsjon ja pane osa sellest edaspidiseks kasutamiseks tallele.

6. Kasuta kontori külmkappi

Kui sul on tööjuures külmik, siis ei pea sa igahommikusele toidupakkimisele aega kulutama. Varu sinna näiteks pakk värsket rohelist segusalatit, karp küpsetatud kana või lihaga ning valik hakitud juurvilju – nüüd saad valmistada erinevaid salateid paari minutiga otse kohapeal.

Nipid õhtuks

7. Midagi lihtsat

Valmista midagi lihtsat, mille saad näiteks ahju pista ja sinna „unustada“ kuni ise muid toimetusi teed. Samuti aitab kokkamiseks kuluvat aega tunduvalt vähendada näiteks elektrooniline smoorpott ehk Slow Cooker – pista toiduained hommikul potti ja maitsev õhtusöök on sind ootamas, kui töölt tagasi jõuad. Sulle jääb vaid laua katmise vaev.

8. Valmis maitseainesegud

Selle asemel, et kokates iga kord sületäie erinevate maitseainepurkidega maadelda – noaotsatäis siit, teelusikas sealt, tsipake sellest ja sutsuke tollest – sega kokku oma lemmiktoitudeks vajalik ja hoia need kasutamiseks käepärast.

9. Sama koostisosa mitmes toidus

Sama koostisosa on tihtipeale võimalik kasutada erinevates roogades üle mitme päeva. Näiteks tervest kanast saad valmistada üheks õhtusöögiks kanakarrit, järgmisel ahjuprae ning kolmandal päeval kanasalati. Jälle hulga aega kokku hoitud.

Nipid teel olijale

10. Jahutuskast

Kui reisid tihti autoga, muretse endale toidu kaasavõtmiseks korralik termos-jahutuskast. Nii ei pea sa pidevalt sobiva menüüga einestamiskohta otsima.

11. Konserveeritud toidud.

Mitte kõik konservid pole paleosõbralikud, kuid silte lugedes leiad ühtteist siiski. Sobivad on näiteks tuunikala ja sardiinid – need ei vaja külmutamist ja saad kerge vaevaga valmistada maitsva wrapi või salati.

Lõpetuseks

Ära ürita aega leida, vaid lihtsalt võta see aeg. Ülaltoodud nipid aitavad sul küll aega kokku hoida, kuid kuniks sa ei ole otsustanud asja tõsiselt käsile võtta, on aja leidmine keeruline. Tervislik ja maitsev toit on seda väärt, et pisut kuskilt aega näpistada.

Ja üks boonusnipp ka.

12. Lihtsad retseptid

Igapäevaselt eelista pigem lihtsaid retsepte – on täiesti OK valmistada toitu, mis on “kõigest” toitev ja maitsev. Iga eine ei pea välja nägema, nagu oleks see serveeritud kuninglikule perekonnale. Lisaks hoolitse selle eest, et sul oleks kodus alati olemas väike varu näiteks tomatipastat, paar purki konservkala, sibulat, kookospiima ja muud suupärast, nii ei pea sa ühe puuduoleva koostisaine pärast poodi jooksma.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This