Kas sina oled üks nendest, kes mõtleb aegajalt, et tahaks midagi head ja see “midagi” tähendab ilmtingimata midagi magusat?

Kas see on lihtsalt magusaisu või on tegemist juba suhkrusõltuvusega?

Kui lähed sõprade-sõbrannadega kohvikusse ning võtad seal tüki kooki või hommikukohvi kõrvale sööd tükikese-kaks tumedat šokolaadi, siis on tegemist tavalise (tervisliku) magusaisuga. Kui kuulud aga nende inimeste hulka, kes poes käies haaravad alati kooki, šokolaadi, jäätist ja/või komme, lõunasöögile peab alati järgnema magustoit ning puhkuselt tood „suveniiriks“ kotitäie maiustusi, siis kannatad tõenäoliselt suhkrusõltuvuse käes.

Üllatav on see, et suhkru kogus, mida inimene keskmiselt tarbib, ei ole viimaste aastakümnetega tegelikult tõusnud. Muutunud on hoopis see, kuidas me neid suhkruid sisse sööme ja milliseid süsivesikuid tarbime. Kodudes on suhkrutarbimine isegi vähenenud. Ei keedeta ju enam nii palju moose ja mahlasid nagu meie vanemate ja vanavanemate ajal. Paraku aga sööb moodne inimene rohkem töödeldud suhkruid ja süsivesikuid.

Maiustatakse rohkem kommide, jäätiste ja masstoodangu (ehk mitte kodus tehtud) kookidega. Suhkurt lisatakse ka mitte-magusatesse toodetesse, näiteks sai-leib, konservid ja maitseainesegud. Suhkrusõltuvust toidavad veel tärkliserikkad toidud. Teiste seas ka kartul, mais ja pasta.

Tundsid ennast ära?

Kas tahaksid suhkrusõltuvusest lahti saada?

Alusta paleo 30 päevase väljakutsega.

See tähendab muuseas, et eemalda enda menüüst (ja ka kappidest-sahtlitest!) töödeldud suhkrud ja süsivesikud.

Kui magusaisu ikkagi kimbutama tuleb, siis selle jaoks on mitu nippi.

Komme võid asendada puuviljadega või paari tüki kvaliteetse tumeda šokolaadiga (kakaod vähemalt 70%). Muidugi ei tasu ühegi asjaga liialdada. Pööra tähelepanu kvaliteedile mitte kvantiteedile. Tee maiustamisest tõeline nauding ja rituaal.

Kui vahel tunned, et isutab millegi järgi, aga käsi ei taha magusa järele haarata, siis joo vett. Tundub natuke kummaline, aga inimesed kipuvad „tahaks midagi head“ tunnet januga segamini ajama.

Natuke kummastavana võib tunduda ka soovitus sporti teha. Aktiivne liikumine vähendab iseenesest magusaisu. Keha leiab naudingu tervislikumal viisil.

Maiustamine ei ole patt. Keha vajab süsivesikuid, et normaalselt toimida. Kui tekib tahtmine „midagi head“ suhu pista, siis ka tee seda, aga otsi võimalikult tervislik variant. Puuvilju on väga palju erinevaid nii maitselt kui magususelt. Kvaliteetne tume šokolaad on lisaks magusaisu rahuldamisele ka afrodisiaakum ning turgutab nii keha kui vaimu. Lisaks joo vett ning ela aktiivset elu.

Peagi oled suhkrusõltuvusest lahti ning ei pea patustamise pärast süümepiinu tundma.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This