Täna vaatame, miks suhkrud (ja selle kunstlikud asendajad) on sulle kahjulikud.

Mõeldes toitudele, mis mõjutavad psühholoogilisi aistinguid (nagu näiteks isud), tuleb suhkur kindlasti esimesena silme ette.

Suhkru magusus on sõltuvusttekitav, seetõttu on ka liigse koguse söömine imelihtne.

Mida rohkem me sööme, seda rohkem me harjume kõrge suhkrutasemega meie toidulaual ning seda enam me seda tahame. Surnud ring.

Tehislikud magustajad kõlavad süütult, kuid on samuti problemaatilised.

Kunstlikud magusained on glükeemilise indeksi järgi kordi magusamad kui looduslik suhkur, samas pole neis pea mingeid toitaineid.

Toidule lisatud suhkur mõjutab hormonaalset reaktsiooni, põhjustades häireid leptiini ja insuliini tasemes, tekitades suhkrusõltuvust ning lipiidide kogunemist maksas, vereringes ja kehas (keharasv).

See viib süstemaatiliste põletikeni – suure riskifaktorini – mis võib viia eluaegsete haiguste ja seisunditeni.

Suhkur on kalorirohke, kuid toitainetevaene. Nii öelda „tühjad kalorid“.

Suhkur (ja enamus kunstlikest magustajatest) häirib meie seedesüsteemi keskkonda.

Eriti tugevalt mõjutab see „heade“ ja „halbade“ bakterite õrna tasakaalu. „Halbade“ bakterite ülekaalu seisundit nimetatakse düsbioosiks. Tulemuseks võivad olla seedimise kurnatus, väsimus, valud kehas ja liigeseprobleemid. Samuti valab see õli tulle olemasolevatele põletikele ning suurendab autoimmuunsusprobleemide tekkimise tõenäosust.

Mitmed uuringud on leidnud seoseid erinevate kunstlike magustajate (näiteks „jumalikud“ null-kalorisisaldusega tabletikesed) ning tervisehädade vahel. Tervisehädadeks on muuhulgas näiteks vähk, migreen, neurotoksilisus ja autoimmuunsusega seotud haigused.

Kunstlike magustajate kohta pole veel olnud piisavalt pikaajalisi uuringuid, mis lõplikult kinnitaks neid seoseid või tõestaks haigustekitajate suhteid, kuid mõistlik on olla skeptiline vastandlike uurimustulemuste suhtes.

Paleo ilmselgelt soovitab vältida nii suhkrut kui kunstlikke magustajaid.

DatlidKasuta puuvilju või äärmisel juhul mett.

Suurepärase magustaja saad, kui näiteks paned blenderisse kuivatatud datleid ja pisut vett. Tulemused on magus moosilaadne kreen või püree.

Veel artikleid just sinule ...

Ene lugu: Peavaludest ei tea ma enam midagi Kui alustada päris algusest, siis pean alustama algusest. Ma võtsin peale kolmanda lapse sündi juurde... ma ei teagi kui palju... aga ühel h...
Toidu ülitundlikkus Toidu ülitundlikkus on negatiivne immuunsüsteemi äge reaktsioon mingi kindla toidu suhtes.
Lorita lugu: Söön tõepoolest seda, mis mulle meeldib Võttis aega, mis ta võttis,aga asja sai. 1 aasta paleo stiilis elu täitub novembriga. Ise ka ei usu, aga nii see on. Minusugune leivafänn...
7 põhjust, miks eelistada mahetoodangut. Miks eelistada rohuga toidetud, karjatatud, vabapidamisel või vabast loodusest püütud valguallikaid? Nii nagu inimesed pole loodud toitum...
Paleo teelt eksimine ja tee taasleidmine Tänase loo kangelane on Urve, kes jagab oma kogemust sellest, kuidas väike kiluvõileib ta paleo ree pealt maha lükkas ja kuidas ta sinna tag...

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This