Kas sa oled pidanud lapsena kalaõli neelama? Paljude laste õudust saatsid vanemate sõnad, et see on neile kasulik. Vanematel oli õigus – su kannatused ei olnud asjata, sest kalaõli sisaldab eluks hädavajalikku oomega-3-rasvhapet. Lisaks oomega-3-rasvhapetele on olemas ka oomega-6.

Mis neid seob ja eristab?

Inimese jaoks eksisteerivad nn. asendamatud rasvhapped, mida meie organism peab normaalseks toimimiseks tingimata toiduga saama, sest organism neid ise toota ei oska.

Asendamatud on linoolhape (oomega-3) ja alfa-linoleenhape (oomega-6). Linoolhappe ja alfa-linoleenhappe segu nimetatakse vitamiiniks F. Kuna oma olemuselt toimivad oomega-3 ja oomega-6 vastanditena, on väga tähtis nende suhtetasakaal organismis, ideaalis võiks see olla vahemikus kuni 1:1 kuni 1:4. Kaasaegses toidus on see suhe oomega-6 poole tugevasti kaldus, sageli lausa 1:15 või isegi 1:20.

Lihtsalt öeldes, oomega-3 on põletikuvastane ja oomega-6 põletikku soodustav rasvhape. Põletikulised protsessid on iseenesest meile vajalikud ja olulised, kuid neid peab hoidma kontrolli all. Umbes nagu tuli – kontrollitud tuli on abiline, kontrolli alt väljas tuli hävitab kõike oma teel.

Oomega-6 domineerib tööstuslikult valmistatud toidus ning ka nendes taimeõlides, mida kõige rohkem toiduvalmistamisel kasutatakse. Rasvhapete vaheline tasakaalutus viib organismi vastuvõtlikuks põletike suhtes. Oomega-3 osakaalu suurendamine toidus parandab seda tasakaalutust ning takistab põletike teket, mis suures osas takistab kõiki oomega-6 põhjustatavaid hädasid.

Igapäevases kiir- ja valmistoidus on oomega-3 väga harv külaline. Pea kõik taimsed rasvad sisaldavad aga ohtralt oomega-6- rasvhappeid. Peale õlitaimede leidub oomega-6-rasvhappeid ohtrasti ka teraviljas.

Oomega-3 kasulikkus on tähelepanuväärne. Lisaks põletike taandumisele väheneb risk haigestuda erinevatesse haigustesse, nahk on parem, luustik tugevam ning liigesevaevused vähenevad. Oomega-3-rasvhapped tõstavad rakkude insuliinitundlikkust ja kaitsevad diabeedi eest. Häid rasvu on vaja selleks, et rakud oleksid terved. Rakkude kahjustus on väga paljude haiguse tekkepõhjus. Näiteks häirib see diabeedi puhul insuliini toimet.

Omega-3-rasvhappeid võib saada muidugi erinevatest kalaõlipreparaatidest, kuid seda saab kenasti ka toidust – näiteks lõhe, forell, heeringas, linaseemned, kreeka pähklid, kanepiseemned, sardiinid, makrell, tuunikala ja kõrvitsaseemned. Seega piisab ka mitmekülgsest toidulauast, et oomega-rasvhapete vahekord taas tasakaalu viia ning sellega ennetada või leevendada erinevaid tervisemuresid.

Söö päris toitu!

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This