Pidasin dieeti, algul läks kaal ilusti, siis jäi kaal seisma ja tulid igasugused isud. Nüüdseks olen 6. kg. juurde võtnud. Kahtlen, kas ma paleoga saan kaalust lahti. Olen proovinud igasuguseid dieete ja proovinud tervislikult toituda, kaal langeb kusagil 6 kuni 8 kg. siis jääb kaal seisma ja hakkan jällegi sööma rohkem, kui vaja on. Mida siis teha, kui iseloom puudub?

– A

Tere,

Sa ei ole oma mures üksi. Väga paljud on hädas sama murega, et mõnda aega suudetakse uut režiimi järgida ja siis antakse isudele järgi ja ollakse tagasi hullemas olukorras kui alguses.

Mul on sulle hea uudis – paleo toidusedeli järgi süües kaovad enamus isusid iseenesest ära. Sellel on loomulikult ka põhjus, miks see nii on.
Nimelt tekivad isud siis, kui me sööme midagi, mis annab küll kaloreid (st täidab kõhtu), aga ei toida meid rakutasandil. Tulemuseks on olukord, kus meil on paar tundi peale söömist kõht tegelikult veel täis, aga rakud näljas ja viimased ütlevad ajule, et “küllap sai toitu vähe söödud, sest meieni ei jõudnud midagi”. Ja aju ütleb meile, et tahaks jälle süüa.

Paleoga kaob see surnud ring ära, sest toit on toitainetihe (võimalikult palju toitaineid on võimalikult väheses koguses toidus) ja pakub üheaegselt küllastust nii energiaks (kalorid) kui rakkudele (toitained). Tihti ütlevad paleoga alustajad, et “aga ma ei suuda ilma pasta-koogi-pudruta elada” ja samas kiidavad juba nädala pärast, et pole kordagi seda jahu- või suhkruküllast toitu taga igatsenud.

Muide, ma olen sellest rääkinud pikalt ja põhjalikult paleo koolitusel. Sellest on nüüd ka video saadaval.

Kui magusa järgi tekib vajadus, siis näiteks minu enda magustoidud on tihtipeale kodune jäätis (kooskospiim, külmutatud marjad, banaan, sidrun, veidi mett – kõik saumikseriga ühtlaseks massiks ja sügavkülma), puuviljad, erinevad smuutid, aga vahel ka tiku otsas kiivilõik kastetuna 75% kakaosisaldusega tumedasse šokolaadi (kah sügavkülmutatud). Minult on paleo magusaisu üsna paljuski ära võtnud, seega saan üsna suhkruvabade asjadega hakkama.

Seega minu soovitus on, et alusta 30 päeva väljakutsega ja vaata sealt edasi. Kaotada pole ju midagi.
Väljakutse leiad siit: https://paleo.ee/2013/01/paleo-30-paeva-valjakutse/

Hääga,
Ardi

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This