Paljud, kes on alles paar esimest nädalat paleot järginud, märkavad, et nende maitsemeel on tugevamaks muutunud. Mitmed maitsed on intensiivsemad kui varem. Eriti tuuakse välja magusat mekki.

Paljud ei suuda enam varasemat kiusatuslikku lemmikut piimašokolaadi süüa, sest see on lihtsalt liiga läägelt magus ja nüüd piisab vaid paarist ruudust tumedast šokolaadist. Puuviljade (näiteks banaan) magusus tundub ka intensiivsemm kui kunagi varem.

Sama kehtib ka soola kohta, samuti intensiivsem. Seega lisatakse soola toidule aina vähem ja asendatakse pigem ürtide ning vürtsidega.

Millest selline muutus?

Maitsemeel on väga keeruline teema, aga matsemeele tugevus on paljudel juhtudel tingitud millestki, mida nimetatakse maitsepimeduseks. Ja kaks maitset on sellele pimedusele eriti avatud – magus ja soolane.

See tähendab, et mida rohkem tarbida magusat, seda vähem aju sellest aru saab. Tulemusena soovitakse aina magusamat ja rohkem. See omakorda pärsib maitsemeelt veelgi. Nõiaring.

Tegelikult väga sarnane mis iganes sõltuvusele. Sama “laksu” saamiseks on vaja aina suuremaid doose. Ja suhkur on sinu aju jaoks narkootikum.

Pakendatud toidud sisaldavad rohkelt suhkurt ja soola ning nende söömine teeb karuteene maitsemeeltele pärssides selle tundlikkuse.

Sama tööd teevad erinevad maitsetugevdajad, mida tootjad oma toiduainetesse lisavad. Tikutulega võib otsida pakendatud toitu, mis ei sisaldaks maitsetugevdajat. Neid kasutatakse, kui soovitakse võimalikult väikese toorainega saada maksimaalne maitse. Maitsemeel aga harjub sellega ning siis peab doosi suurendama.

Paleo üritab sind suhkrusõltuvusest võõrutada. Paleoga välistad oma menüüst liigsed magustajad ja maitsetugevdajad ning organism saab aega taastuda ning puhastuda. Ka maitsemeeled puhastuvad aja jooksul ning seepärast avastad peagi, kui maitserikkad on erinevad köögiviljad, puuviljad ja lihad.

Peagi peale paleoga alustamist saad tõeliseid maitsenaudinguid väga lihtsatest ja igapäevastest toiduainetest.

Tee selleni on väga lihtne – alusta paleo 30 päevase väljakutsega.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This