Ma olen sind ikka oma sõbraks pidanud, sest meil on nii palju ühist. Me mõlemad püüame inimesi aidata ja kanname suurt vastutust oma sõnade eest. Me mõlemad näeme palju vaeva, et anda head ja kvaliteetset nõu. Ja me mõlemad teeme aegajalt oma väljaütlemistes väiksed apsakaid. Enda tegemisi on kõrvalseisjapilguga keeruline vaadata ja nii vahel lipsabki mõni ebakõla sisse. Ikka juhtub. Oleme ju inimesed. Seepärast ma sinuga rääkida tahangi. Vaata, mulle teeb aga muret, et sa vahel ütled või kirjutad paleo kohta asju, millel paleoga suurt pistmist pole. See ei ole sinust aus. Ma ei arva, et sa teed seda paha pärast. Ei-ei. Ma saan aru, et sult küsitakse vahel dieetide kohta kommentaari ja sul pole mahti ennast iga dieedi puhul detailidega kurssi viia. Kindlasti on mu mure sulle tuttav – inimesed kipuvad ju samamoodi ka su enda soovitusi kontekstist välja rebima või siis keskenduvad vaid üksikutele nüanssidele (või vahel kritiseerivad su sõnumi asemel hoopis sind). Ka see tihtilugu kriitikatule all olemine ühendab meid.

Sa tead hästi, mis tunne on ebaõiglase kriitika alla sattuda. Tõesta siis pärast, et sa pole kaamel. Paraku teed sa vahel samamoodi teenimatult liiga paleole. Sellistel hetkedel näib mulle, et sul pole päris selget arusaama, mida paleo endast tegelikult kujutab. Siin saan ma sulle appi tulla. Oled ju nõus, et toitumine ongi keeruline ja suur valdkond, milles on väga palju erinevaid teooriaid ja raamistikke? Mõned on head ja teaduspõhised, mõned on aga puhas rämps. On ainult inimlik, et sul pole aega kõigesse süveneda. Las ma kordan sulle lühidalt üle, mis paleo on ja ei ole. Alustan selle “ei ole” poole pealt.

Mida paleo ei ole

Paleo ei ole koopainimese dieet.
Kiviaeg on vaid paleo maskotiks, paleo ei ürita paleoliitikumi taasluua. See poleks niikuinii võimalik. Samahästi võiks paleo toitumist nimetada “50ndate dieediks” või “vanavanemate toitumiseks”, sest sisuliselt me, paleo järgijad, toitume just sedaviisi, nagu meie vanavanemad 50-60 aastat tagasi, kui toite tehti veel ise päris koostisosadest. Beebiõli ei tehta ka beebidest, seega ära hinda paleot vaid nime järgi, eksole.

Paleo ei ole peekoni- või lihadieet.
Paleo ei pinguta valkudega üle, ausõna. Üleüldse, paleo ei ütle ette, mis vahekorras valke, rasvu ja süsivesikuid tarbida. Kas või olla, et see ohjeldamatu peekonisöömise kuvand on tekkinud sul mõne meelelahutusliku ajakirjaartikli peale?

Paleo ei ole süsivesikuvaene või -vaba dieet.
Mõni järgija võib sellise tee valida, kuid see on siis isiklik valik ja suure tõenäosusega mingi konkreetse eesmärgiga lühiajaline kuur. Paleo ei pea süsivesikuid kuidagi halvaks. Pigem soovitab veresuhkru kontrolli nimel vähendada kiirete süsivesikute osakaalu toidus. Sedasama soovitad sa ju ise ka, eksole?

Paleo ei ole ühekülgne.
Väide, et paleo on ühekülgne, teeb haiget. See on nii ebaõiglane, kui veel olla saab. Mitmekesisus ja toitainerikkus on paleo alustalad. Ma ei tea mitte ainsatki paleo järgijat, kelle toidulaud paleoga mitmekülgsemaks ei läinud. Mitte ainsatki.

Paleo ei ole keeldude-käskude kogu.
Tegelikult ka, paleos ei ole mitte ainsatki keeldu või käsku. Ainus, mida paleo õpetab, on see, et meie otsustel on tagajärjed. Kui sööme midagi, mis on meie tervisele ärritav, siis olgu see teadlik otsus. Mõned toidud on lihtsalt probleemsemad kui teised. Aga igaüks otsustab ise.

Paleo ei ole kallis.
Toidukorvi jaoks kulutatakse perekonniti väga erinevalt. Paleo võib olla kallis, kui näiteks osta edevaid jahusid ja mängida eksootiliste õlidega, kuid see pole vajalik. Tegelikult on nende jahudeta elu isegi parem. Igaüks otsustab omaenda rahakoti pinnalt. Kodumaine liha ja aedviljad on sama kallid kõigile. Paljudele on paleo hoopis odavam, sest rämps jääb ostmata (ja hiljem ehk ravimid ka).

Kas oled nõus järgnevaga?

 • Toidu kvaliteet on oluline.
 • Toit olgu toitainerikas ja -tihe.
 • Toit olgu mitmekesine.
 • Toit ärgu ärritagu seedimist.
 • Keha peab saama piisavalt vitamiine ja mineraale (sh. kiudaineid ja kaltsiumit).
 • Veresuhkru tase olgu stabiilne ja äkiliste hüpeteta.
 • Oomega 3 ja oomega 6 rasvhapete tasakaal on oluline.
 • Liigne põletikulisus kehas on probleemiks.
 • Üks toitumine ei saa sobida kõigile, igaüks kohandagu toitumist iseendast lähtuvalt.
 • Oma keha on mõistlik kuulata.
 • Söömist ja toidukogust juhtigu näljatunne.
 • Mõõdukas füüsiline koormus on oluline.
 • Une kvaliteet ja piisav magamisaeg on olulised.

Oled nõus? Aga siis oled sa ju ka paleoga sama meelt, sest kõik need põhimõtted on ka paleo jaoks olulised.

Hea küll, tegelikult ma tean, mis sind piinab. Paleo põlgab ju teravilja ja piima, eksole. See näib radikaalne. Esimesena tulevad kohe meelde kiudained ja kaltsium. Sa tead samahästi kui mina, et kiudaineid ja kaltsiumi saab keha mujaltki ja palju paremini. Pealegi, et sunni paleo kedagi teraviljades ja piimast täielikult loobuma. Paleo soovitab vältida vaid gluteeni sisaldavaid teravilju, mitte kõiki. Ja piim on katsetamise küsimus. Seega milles probleem?

Oled kindlasti nõus, et gluteen ja laktoos-kaseiin on ühed levinuimad ärritajad. Kas neid peaks siis vältima? Ma usun, et siia ongi koer maetud, sest meie lähenemised lähevad lahku. Sina näid uskuvat, et kui arst pole allergiat või talumatust diagnoosinud, siis on teraviljad ja piimatooted ohutud; paleo aga lähtub sellest, et kuniks pole tõestatud, et need toidud on ohutud, olgu need isiklikus karantiinis. Vaata, häda on selles, et lisaks diagnoositavatele allergiatele ja talumatustele on veel tundlikkused, mida ei osata meditsiiniliselt diagnoosida või siis on need meetodid kättesaamatult kallid. Ebaõiglane on öelda inimestele, kel gluteeni vältimisega tervis taastub, et ta kujutab tundlikkust endale ette ja peaks kiudainete pärast siiski leiba sööma. Või öelda inimesele, kel piima tarbimisega kaasneb akne, et ta ei saa piimata kaltsiumi.

Täpselt sama ütled sa ju tegelikult ka töödeldud toitude kohta – lisaained on ohutud ja riiklike normide piires. Iseenesest on ju õige. Aga kellele need riiklikud normid kirjutatud on? Tervele tavaliselt inimesele. Aga kõik ei ole terved. Inimese keha on ääretult vastupidav ja (elukvaliteedi languse hinnaga) kannatab kehva toidu ära. Paleo leiab, et toidukvaliteedi hindamise kriteeriumiks ei tohiks olla pelgalt “see ei tapa”. Paleo soovitab teha oma võimaluste piires parimaid valikuid ja süüa päris toitu. On ju mõistlik?

Nüüd, kui sul on paleost pisut värskem ülevaade, saame maailma üheskoos aidata. Muudkui üks inimene korraga. Ja oleme ikka sõbrad edasi.

Hääga
Ardi Ravalepik

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This