AevastusKülm on. Ja nina tilgub. Atsihh ja terviseks!

Õnneks ei räägi ma endast, mul on tervis kenasti korras.

Oled sa märganud, et vahel tikub külmetus vägisi ligi ja teinekord on ümberringi teised haiged, sina aga oled terve nagu pull?

Uni vs. külmetus

Üks 2009 aastal ajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud uurimus vaatles seoseid uneharjumuste ja külmetushaiguste tundlikkuse vahel.

Terved mehed ja naised, vanuses 21-55, panid kahe nädala jooksul kirja oma une kestuse ning voodis veedetud aja.

Peale kaht nädalat pandi nad isolatsiooni ning neile anti rinoviirusega nakatunud ninatropid (rinoviirus, nagu sa arvatavasti tead, on külmetushaiguste põhjustaja).

Külmetushaiguste sümptomeid jälgiti alates päevast enne nakkusega kokkupuudet ning viis päeva takkajärgi.

66 osalejat 153-st (43%) nakatusid.

Teadlased leidsid, et neil uurimuses osalejatel, kes magasid 14 päeva jooksul enne nakkusega kokkupuudet öösel keskmiselt vähem kui 7 tundi, oli kolm korda suurem oht nakatuda külmetushaigusesse kui neil osalejatel, kes magasid uurimuse ajal keskmiselt 8 või rohkem tundi.

Samuti oli viis ja pool korda suurem oht nakatuda inimestel, kel võttis rohkem kui pool tundi aega, et magama jääda.

Haigestumiste erinevusi ei saanud seletada rinoviiruse antikehade taseme erinevusega, aastaajaga, osalejate kehamassiindeksi, vanuse või sotsiaalmajandusliku staatusega. Ei leitud ka seost haigusesse nakatumise ja osaleja väite vahel, et ta tunneb ennast peale ärkamist puhanuna.

Uuringu järeldus: kasin uni suurendab nakkusohtu

Tegemist võib olla viisiga, kuidas uni reguleerib põletiku vahendajate väljendumist ja muudatus nende tasemes võib omakorda viia sümptomite väljendumise muutuseni. Kohmakas lause sai.

Korrelatsiooni puudumine hästi ja halvasti puhanute ning nakatumiste vahel viitab, et sõltumata väsimuse tunnetuse tajust, vajab keha teatud minimaalset hulka und.

Ebapiisavat ja/või halva kvaliteediga und on seostatud ka laiemalt suure hulga terviseprobleemidega. Kõik need on palju tõsisemad kui külmetushaigusesse nakatumine.

Uurimus tõstatab hüpoteesi, et piisava une kaitsvad tegurid laienevad ka teistele nakkustele. Seda nii lühi- kui pikaajaliselt.

Oled kindlasti nõus, et pole võimalik olla liiga terve.

Nüüd on sul veel üks põhjus lülitada välja televiisor ja arvuti, tõmmata paksud kardinad akna ette, voodisse heita ning magada. Piisavalt.

Seega, mis sa passid, mine magama! 😉

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This