Õlid

Õlid ja rasvad – mida eelistada, mida vältida?

Eelista neid

Küllastunud rasvhapete allikad (kannatavad kuumalt kasutamist)

Püüa leida orgaanilisi, rafineerimata õlisid

  • Kookosõli
  • Palmiõli

Püüa leida mahetootmisest pärit loomset rasva

  • Või
  • Ghii
  • Sulatatud rasv
  • Searasv
  • Kanarasv (ettevaatust oomega-6-rasvhapetega, tarbi mõõdukalt)
  • Lambarasv
  • Pardirasv
  • Kõrge rasvasisaldusega koor
  • Muna, liha ja mereannid

Küllastumata rasvhapete allikad (külmalt kasutamiseks)

Püüa leida orgaanilisi, extra virgin ja külmpressitud õlisid.

  • Oliiviõli (virgin õli sobib ka kuni 180-190 kraadisel kuumusel toidu valmistamiseks)
  • Seesamiõli
  • Pähkliõli (kreeka pähkel, makadaamia)
  • Linaseemne õli (tarbi mõõdukalt)
  • Avokaado
  • Pähklid ja seemned (s.h pähkli- ja seemnevõid)

Väldi neid

Küllastunud rasvhapete allikad

Kunstlikult loodud õlid on pea alati tervisele kahjulikud. Trans-rasvad on eriliselt halvad – Evelin ajab õiget asja.

  • Margariin
  • Hüdrogeenitud rasvad

Küllastumata rasvhapete allikad

Need õlid on tugevalt töödeldud ja oksüdeeruvad väga kergesti valguse, õhu või kuumuse käes. Oksüdeerunud õlid on alati tervise kahjulikud

  • Rapsiõli
  • Maisiõli
  • Taimeõli
  • Sojaõli
  • Viinamarjaseemneõli
  • Päevalilleseemneõli