Funktsionaalne liikumine

Funktsionaalne liikumine

Toidu puhul annavad halvad valikud endast üsna kiiresti märku. Sama on magamisega. Liikumisega on pisut teisemoodi. Me noogutame küll kaasa, et liikumine on tervisele oluline, kuid hiilime sellest kergesti mööda. Täna tegemata jäänud füüsiline aktiivsus on homme tuntav. Või laiemalt – elu esimeses pooles tegemata jäänud mõjutab teist poolt rohkem, kui meile meeldiks.

Samas on liikumiseks erinevaid viise. Ma ei ürita sind jõusaaliga liituma panna. Meie esivanemad ei käinud jõusaalis; nad liikusid igapäevaste tegevuste käigus – kõndisid, ronisid, kükitasid ja tõstsid asju ühest kohast teise. See on funktsionaalne liikumine ja sobib just paleo elustiili keskmes oleva pikaealisuse ja tervena elamise mõtteviisiga kokku.

Mis on funktsionaalne liikumine?

Funktsionaalne liikumine jäljendab igapäevaelu tegevusi. Kui sa kummardad midagi üles võtma või ronid trepist üles, kasutad sa oma keha loomulikul viisil. Mitte kellaajaliselt trennis, vaid terve päeva jooksul. Nad jahtisid, korjasid ja liikusid vabas õhus – see hoidis neid tugevana ja tervena.

Jõusaalikultuur vs. paleo lähenemine

Jõusaalid on täis masinaid ja treeningkavu, mis keskenduvad pahatihti konkreetsete lihaste isoleerimisele. Sa kasvatad küll musklit ja saad Instagrammis laike, aga see ei pruugi keha tervikuna tugevdada. Funktsionaalne liikumine, seevastu, keskendub harjutustele, mis kaasavad korraga mitmeid lihasgruppe ja parandavad keha tasakaalu, liikuvust ja jõudu.

Näiteks:

  • Kükid – tugevad jalad ja tuharad, aga samas ka parem liikuvus ja tasakaal.
  • Kätekõverdused – mitte ainult rinnalihased, vaid ka kõhu ja selja toetavad lihasgrupid saavad tööd.
  • Ronimine ja hüppamine – need liigutused treenivad paindlikkust, tasakaalu, reaktsiooni.

Kuidas alustada funktsionaalse liikumisega?

Siin on mõned lihtsad viisid, mida saad igapäevaellu põimida:

  • Kõnni rohkem – meie kehad on loodud kõndimiseks. Mine jalgsi tööle või kooli, või tee üks õhtune jalutuskäik looduses. Võta koer.
  • Lisa kehakaalu harjutusi – kükid, plank ja kätekõverdused on kõik suurepärased harjutused, mida saad teha kodus ilma erivarustuseta.
  • Mängi midagi – mäng on loomulik viis liikumiseks. Mängi palli, hüppa, jookse – naudi seda, kuidas su keha liigub.

Paleo elustiil on inspireeritud sellest, kuidas meie esivanemad toitusid ja elasid. Kõike ei saa me üle võtta, sest maailm on liiga palju muutunud, aga meil on palju oma esivanematelt õppida. Funktsionaalne liikumine on suurepärane õppetund evolutsioonist – see aitab sul mitte ainult tugevdada oma keha, vaid ka arendada vastupidavust, liikuvust ja paindlikkust – kõiki neid omadusi, mida meie esivanemad vajasid ellujäämiseks.