Käes on külm ja pime aeg ning aina rohkem tunneme ennast väsinuna. Enamasti seostatakse seda kohe päikese- ja D-vitamiinipuudusega, kuid see pole alati nii. Seekord toon välja 8 levinud pideva väsimuse põhjust.

  • Sa magad liiga vähe
    See näib esmapilgul väga ilmne ja loogiline, kuid tegelikult on asi sügavam. Sel ajal kui sina magad, on su keha usinasti ametis asjadega, milleks ärkvel olles mahti pole. Põhiliselt räägime kasvuhormoonist, mille tööks on hoida lihased tervena ja luud tugevad. Kasvuhormoon mõjutab näiteks seda, kuidas su keha rasva talletab (eriti kõhupiirkonda) ning aitab tasakaalustada hea ja halva kolesterooli taset. Kui aju ei saa piisavalt kasvuhormooni, siis võivad tekkida väsimuse ja depressiooni märgid. 7-8 tundi korralikku und aitab kehakaalu ja peavalude vastu ning tõstab märgatavalt su energiataset.
  • Sa sööd liiga palju rämpstoitu
    Suhkrurikkad toidud tunduvad hea lahendusena, kui on kiiresti energiat vaja. Tegelikult toimib see pigem vastupidiselt. Uuringud näitavad, et kiirtoit aeglustab su ainevahetust.
  • Sa jood liiga vähe vett
    Enamik inimesi ei saa aru, et nende väsimus tuleneb veepuudusest. Võib olla on su kehale vaja energia saamiseks just klaasitäit vett, aga mitte järjekordset magusat ampsu. Päevas peaks jooma piisavalt vett, et suus ei tekiks kordagi kuivamistunnet. See on märk vedelikupuudusest. Pane tähele, et ma ei räägi otseselt kogustest, siin pead oma keha kuulama. Keha aga saab usaldada peale paleo väljakutset.
  • Sa peaksid rohkem liikuma
    Sa ei pea nüüd kontoritoolist püsti hüppama ja maratoni jooksma minema. Alusta kasvõi kõndimisest ning su energiatase tõuseb märgatavalt. Kui sa hakkad liikuma, vabanevad nitrooksiidid, mis võimaldab verel soontes vabalt voolata. Tänu selelle jõuab su keharakkudesse rohkem toitaineid. Nii nagu sina kuulad oma keha, nii kuulab sinu keha ka sind. Kui sa ütled, et kavatsed kogu öö veeta telekat vaadates, siis vähendab keha energiatootmist. Kui aga teatad, et lähed hoogsale hommikusele jalutuskäigule, siis keha reageerib sellele ning annab energiat, mida vajad.
  • Sul on hoopis B-vitamiini puudus
    Sul on vaja B-vitamiini, et su keha suudaks glükoosi energiaks muuta. Meie keha suudab B-vitamiini omastada nii vedelelal kui tableti kujul. Vajadusel võid võtta B-vitamiini preparaati 1-2 korda päevas ja kuna tegemist on veeslahustuva vitamiiniga, siis üleliigse väljutad sa tualetis. Kui tunned pidevat väsimust, siis lase oma arstil kontrollida B12- ja D-vitamiini taset. Harvadel juhtumitel ei suuda seedesüsteem korralikult B-vitamiine omastada.
  • Sa oled enesele teadmata haige
    Nakkus ja põletik on kaks suurt energiapuuduse tundemärkide põhjustajat. Mida ise leevendamiseks teha saab? Üsna lihtne – söö mitmekülgselt, et su keha saaks kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid. Väldi põletikke tekitavaid toiduaineid st aidaa, teraviljad ja piim! Viirusnakkustest hoidumiseks pese käsi, maga piisavalt ning väldi halbu rasvu ja suhkruid.
  • Su hormoonid on tasakaalust väljas
    On olemas terve rida hormoone, mis mõjutavad su energiataset või seda, mismoodi sa ennast tunned. Hormoonid mõjutavad, kuhu sinu kehas energiat parasjasti suunatakse. Kaks peamist probleemideallikat on aeglaselt toimivad kilpnääre ja neerupealsed. Neerupealsete poolt toodetavate hormoonide kohta saad ise väikese testi teha: kui sa oled väga näljane, siis kas muutud kiiresti väga ärrituvaks ning võiksid toidu nimel midagi keelatut teha? Kui jah, siis tõenäoliselt on sul hormoonide tootmisega probleeme.
  • Sa oled insuliiniresistentne
    Insuliiniresistentsus on diabeedieelne seisund. Sellisel juhul on raske saada suhkruid (meie keha kütust) energiat tootvatesse organitesse ja suhkur ladestatakse pigem rasvadena.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This