Huvitav, kui ma oleksin sellele artiklile pannud pealkirjaks “Kas paleo dieet on lastele ohutu?” või hoopis “Lapsed ja paleo”, kas see oleks mõjutanud klikkimiste arvu…

Nojah, peaasi, et sa klikkisid 🙂

Vabandan juba ette, et kasutan artiklis terminit “laps” üsna laialivalguvalt, imikutest kõurikuteni välja.

Mida lapsed söövad? Meedia meie ümber külvab teadmist, et lapsed söövad spetsiaalseid lastetoite. Ei mingit köögivilja ja liha! Päris väikestele tuleb anda väikestest purgikestest püreesid ja imemissegusid ning suuremad peavad ilmtingimata saama ülimagusaid või -soolaseid toite, milles toitainetega samaväärselt on oluline multikategelastega pakend. Seda viimast ei tohi unustada, sest lastetoit ei tule potist või pannilt – lastetoit on alati pakendatud.

Hea küll, mis ma ikka iroonitsen. Mis ma öelda tahan, on see, et sellise kõverpeeglis maailmavaatega on midagi väga valesti.

Nii, asja juurde.

Kas paleo on lastele ohtlik või ohutu?

Seda küsimust võiks küsida ka selliselt: Kas tervislik ja täisväärtuslik toit on lastele ohtlik või ohutu?

See on retooriline küsimus, üsna ilmselgesti on vastus – ohutu.

Tuleme korraks tagasi paleo alustalade juurde.

Mis on paleo? Paleo eesmärgiks on süüa tööstustlikult töötlemata toitu ning vältida toite, millega meie seedimine ei ole kohanenud või mis seedimist ärritavad. Kui sa sattusid osalema minu paleo koolitustel, siis mäletad ehk, mis on lekkiv peensool.

Imikute peensool ongi kuni umbes kolmanda eluaastani lekkiv. Seetõttu ongi ääretult oluline, et me nende seedimist ärritavatest (et mitte öelda ohtlikest) toitudest säästaksime.

Käisin hiljuti ühe värskelt emaks saanud sõbraga poes lastetoidu purkide silte lugemas ja nende peale õudusest õlgu võdistamas. Sisuliselt on emadel valida keemia ja suhkru vahel.

Kui sa avastasid paleo dieedi enda jaoks enne lapse ilmaletulekut, on sul imeline võimalus pakkuda talle suurepärast toidu juba esimesest päevast peale.

Avokaado, banaanid, bataat, munakollane ja omavalmistatud õunamehu on suurepärased imikutoidud.

Meie korilastest ja küttidest esivanematel ei olnud võimalik osta poest imikutoitu ja küpsiseid. Last toideti rinnapiimaga ning peale seda anti talle juba samasugust toitu, nagu ise söödi.

Kas lapsed tunnevad vahet paleo ja tavatoitumisel?

Jah!

Võib olla isegi rohkem, kui täiskasvanud, sest nende arusaam toidust alles kujuneb. Rääkimata sellest, et teraviljas leiduval gluteenil ja lektiinil võib olla lapse kasvavale organismile palju suurem mõju kui täiskasvanule.

Miks kimbutavad paljusid lapsi ja eriti imikuid seedehäired, öised gaasid, akne jne. See, et paljudel need probleemid on, ei tee seda normaalseks.

Omega-3-rasvhapete rikas toitumine on lapse aju kasvamisele ülioluline. Las ma ütlen seda veelkord. Ülioluline. Suure Ü-ga. Igasugused köögi- ja puuviljad pakuvad samuti kõiki vajalikke vitamiine ja mineraale, mis on vajalikud sinu lapse normaalseks arenguks.

Kas meie igapäevane toit ikka sobib?

Eks see on trikiga küsimus. See meie igapäevane toit ei pruugi ka meile sobida.

Ära anna talle siis soja või teraviljajahust küpsiseid ja putru. Aga eks sellepärast sa paleo lehele oledki sattunud, et seda va sobilikku toidupoolist paremini ära tunda osata 🙂

Vastsündinud lapsel on juba kõik vajalikud seedeorganid olemas ning nad on võimelised tervisliku toiduga saama hakkama.

Kui su laps keeldub tervislikku toitu söömast, on lihtsaim viis neid kaasata toidu tegemise protsessi – oma tehtud toidu üle on raskem jonnida. Kas see kaasamine on koostisosade väljamõõtmine, supi segamine või muna põrandale pillamine, ei oma enam nii suurt tähtsust.

Toitainete vajadusi arvestades on lapsed justkui minitäiskasvanud ning vajavad üsna samu toitaineid mis meiegi. Selleks ei pea nad sööma eriliselt töödeldud toite, mis kubisevad sünteetilistest vitamiinidest, näiteks pastöriseeritud elutu juust (loe: rasvavaba piim). Siiski, eriliseks tähelepanukohaks on süsivesikud, sellest täpsemalt allpool.

Laste kasvatamine ei ole lihtne ning mõnikord tekib kiusatus lihtsalt nende tahtmistele järgi anda.

Laste paleo järgi toituma panemine nõuab samasugust distsipliini, nagu sinu enda koogi ja suhkru järele isutamisest üle saamine. Mis, nagu sa paleo 30 päeva väljakutsest mäletad, ei olnud väga keeruline. Oled kindlasti nõus, et parem on harjutada lapsi koha algusest peale, kui sul on mingisugunegi kontroll selle üle, mis neil suust sisse läheb. Hiljem nad tänavad sind selle eest.

Lapsed ja süsivesikud

Lapsi paleo järgi toituma pannes tehakse tihti vigu. Nimelt pannakse oma kleenuke silmatera samasuguse paleo kaalulangetusdieedi peale, mille järgi sa ise toitud (hea küll, see ei kehti otseselt sinu kohta).

Teisisõnu, tihti pannakse kasvueas laps süsivesikuvaesele dieedi. Ja see ei ole õige. Luba oma lapsele rohkem süsivesikuid, kui sa endale lubaksid. Mõistuse piires.

Kui su laps on normaalkaalus, kuid kaal alaneb, nad on pidevalt näljased, ei arene piisava kiirusega, neil on halb enestunne ja keskendumishäired, siis

a) sa ei anna neile igapävaselt piisavalt süüa, või

b) neil on süsivesikute ja/või rasvade vaegus.

Liha ja köögiviljad on head, kuid nagu sportlased, vajavad ka lapsed rohkem süsivesikuid kui tava täiskasvanud.

Kust siis saada süsivesikuid?

Maguskartul (bataat), mahekartul (pestitsiidivaba) ja erinevad puuviljad on su lapse parimad sõbrad. Kogused olenevad suuresti su lapsest ja tema aktiivsusest, kuid vähemalt ühel söögikorral päevas võiks serveerida mõnda tärkliserikast köögivilja ning magustoiduks puuvilju.

Ahjaa, ning ära koonerda rasvase mahelihaga, lapsed vajavad rasvu rohkem, kui seda leidub nahata kanafilees.

Anna neile sealiha, loomaliha ja natuke peekonit. Kookospiim, kookosõli, oliiviõli ja avokaadod on samuti head energiaallikad su lapsele.

Sinu lapse dieet ei pea olmea 100% paleo

Kui laps läheb kooli, kus pakutakse koolilõunat, on sul kaks valikut:

1. loodad, et menüüs leidub ka midagi gluteenivabu, või

2. paned talle toidu ise kaasa.

Aga kui su laps läheb sünnpäevapeole, kus on tordid ja koogid? Oleks naiivne arvata, et see söömata jääb.

See ei ole põhjus muretsemiseks. Parim, mis sa teha saad, on pakkuda talle enamikel söögikordadel (kodus) võimalikult tervislikku toitu.

Ning seleta talle, miks üks või teine toit on hea või halb.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This