Lühike vastus on EI, tehniliselt ei ole piimatooted paleo, kuid kuula mind ära. Paleo asjapulgad on üsna üksmeelel, et piimatooted on „uusaja“ toit, seega piima, jogurtit ja juustu ei soovitata (kuigi mingil kujul tarbivad paleo järgijad ikkagi võid, ghiid (ghee) ja hapukoort).

Põhjus, miks piimatooteid ei soovitata, on selles sisalduv laktoos ja kaseiin – mõlemad on tuntud allergeenid ja soolestiku ärrituse tekitajad.

Dr. Loren Cordain, paleo dieedi üks mõjukamaid uurijaid, peab piimatooteid üheks peapõhjuseks sellistele haigustele nagu vähk, insuliini resistentsus ja akne.

Terve mõistus

Mõtleme pisut ajas tagasi. Maali endale silme ette pilt metslooma lüpsvast kütist. Minul kerkib silme ette jooksev metskits, kellele lohiseb järgi nisa küljes rippuv inimene. Vist ei ole eriti loogiline kujutelm.

Piima on inimene tarbinud alates ajast, mil ta hakkas loomi kodustama. Alles siis sai piimast igapäevase menüü osa.
On vast üsna turvaline eeldada, et piimatooted ei ole osa meie naturaalsest toitumisplaanist.

Lisaks sellele on inimesed ainukesed imetajad, kes tarbivad piimatooteid peale rinnapiimast võõrutamist. Aga see pole veel kõik (nagu reklaamis öeldakse) – me oleme ka ainukesed imetajad, kes tarbivad teiste imetajate piima.

Kokkuvõtvalt – peale seda, kui meid on rinnapiimast võõrutatud, ei ole meil piima vaja, liiatigi veel mõne teise imetaja oma.

Oot-oot, aga, aga … ma vajan ju kaltsiumit!

Statistika, see kõige kurja juur, väidab USA elanikkonna olevat kaltsiumi tarbimiselt maailmas esirinnas. Kummalisel kombel kehtib see ka luude hõrenemise (osteoporoos) osas. Miski nagu ei klapi.

Luude mineraalne koostis sõtlub kaltsiumi omastamise ja eritamise tasakaalust. Kui organismi happeline tasakaal on paigast ära, nimelt hapet on rohkem kui leelist, annab organism kaltsiumi tegelikult ära.

Luudes olevad kaltsiumisoolad on organismi suurim leeliste ladestumiskoht. Kui sinu dieet on pigem happeline, siis eritub kaltsiumi iga tilgaga, mis sa WC-sse jätad.

Meie luude tervis sõtub meie üldisest toitumisest ja selle happelisest-leeliselisest tasakaalust.

Keskmine moodsa aja inimene tarbib liialt happelisi toite – piimatooteid (näiteks kõvad juustud on väga happelised), teraviljatooteid, kaunvilju, töödeldud toiduaineid, lihatooteid (lihatoode ja liha on üksteisest sama kaugel kui MTV ja muusika), samuti liialdame soola ja suhkruga. Puu- ja juurviljad on leeliselised, kuid neid ei tarbita piisavas koguses.Tulemuseks on see, et sul on happeline keha, mis vajab rohkem kaltsiumi, kuid sul puuduvad luud, kus kaltsiumi talletada.

Aga piimatooted ei ole ainuke kaltsiumiallikas.

Me saame, sarnaselt loomadele, omastada kaltsiumit taimsetest allikatest. Järgides paleo dieeti, st süües laias valikus juurvilju ja liha, on meie happeline/leeliseline tasakaal, noh, tasakaalus.

Tasakaal tähendab sulle seda, et sa ei vaja nii palju kaltsiumit kui varem, sest su keha ei väljuta seda enam.

Aga kust me siis kaltsiumi ikkagi saame? Kaltsiumit sisaldavad rohelised leherikkad aedviljad – näiteks lehtkapsas, spinat ja brokoli. Kaltsiumit leidub ka pähklites, aga ka värsketes ja kuivatatud maitsetaimedes.

Loomseks allikaks on näiteks kondiga keedetud puljong või siseorganid.

Paleo järgijana, kas su peaeesmärgiks on langetada kaalu või päästa oma tervist?

Paljud eksivad paleo põhitõdede vastu, eemaldes küll inimloomale sobimatud toiduained oma menüüst, kuid jättes vajalikud toiduaineid lisamata (näiteks hapukapsas ja eelmanitud puljongid). Kui sinuga on sama lugu, siis tea, et see ei ole tegelikult paleo.

Seega ma siis võin piimatooteid tarbida?

Ok, vaatame. Argumendid laktoosi ja kaseiini kohta peavad paika.

Laktoos moodustub polüsahhariidsest suhkrust, millest suur osa jääb halbade bakterite rõõmuks seedimata. Lehmapiimas leiduvat kaseiini on aga veelgi keerulisem seedimisel lagundada, kuna selleks sobivaid ensüüme meie kõhus reeglina ei leidu.

Aga sinu õnneks või õnnetuseks on paleo pigem soovituste kogum, mitte mingi dogmaatiline religioon. Üha enam katsetavad paleo järgijaid oma toidulauale erinevate toitude lisamist. Kriteeriumiks positiivne või negatiivne enesetunde, heaolu ja aktiivsuse muutus. Niisamuti kogub piim populaarsust.

Kui paleo dieet on sinu jaoks alles midagi uut, eemalda KÕIK piimatooted oma toidulaualt vähemalt 30-ks päevaks (hea küll, aimu oma tegelikust tolerantsusest saad ka juba paari nädala möödumisel, kuid siis pead soovitusi väga rangelt järgima).

Piimatoodete vältimine aitab tasakaalustada ka soolestiku bakteroloogilist keskkonda, mis piimatoodete tarbimisel on üsna suure tõenäosusega pidevas ärritusseisundis.

Eemaldades kõik inimloomale sobimatu oma toidust, annad oma seedimisele puhkuse. Kui peale seda tutvustad endale uuesti piimatooteid, võid avastada, et need ei sobigi sulle. Võid kogeda täiesti ilmseid seedehäireid, puhitusi, turseid ninakoobastes, aevastamist, sügelevaid silmi, aga ka näiteks tujukust.

Kui sa püüad kaalu langetada, siis on mõistlik oma insuliinitaset rangelt madalal hoida.

Kaalu langetamisel on just insuliini tundlikus või suurenenud insuliini tase probleemiks, millest sa tahad lahti saada. Sel juhul on parim viis tulemuste saavutamiseks piimatoodetest loobumine.

Kui aga kaalulangetust ei ole sinu eesmärkide hulgas ja sa oled juba 30 päeva piimavaba paleot järginud, võid katsetada. Kui piima taastutvustamine ei too negatiivseid muutusi, on sul minu õnnistus.

Pea meeles, et valiksid ainult parimaid tooteid.

Kui otsustad piimatoodetega katsetada.

  1. Väldi lehmapiima baasil toodetud piimatooteid.
    Eelista kitse ja lamba piima – kaseiini struktuur on sarnasem inimese omale, seega lihtsam meie organismise seedida. Inimesed, kes on allergilised kaseiinile lehmapiimas, ei pruugi olla seda kitse ja lamba piimas sisalduvale.
  2. Piira laktoosi tarbimist.
    Vali ainult kõvemad kitse- ja lambapiimast valmistatud juuste (väga vähe laktoosi) ja tee kodus ise laktoosivaba, multi-probiootilist kitse- või lambapiimast jogurtit (käärita ööpäev, siis on laktobakteril olnud aega enamus laktoosist ja laktoosisuhkrust pintslisse pista).
  3. Lehmapiima puhul eelista võid ja hapukoort (kui talud lehmapiima).
    Püüa leida tooteid, mis baseeruvad ainult rohutoidulistelt loomadelt saadud piimast. Hapukoores on vähe kaseiini alles. Kui sa tead, kus Eestis on saada kitse- ja lambapiimast tehtud võid või hapukoort, tahaksin minagi sellest kuulda.

 

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This