Aeg-ajalt ikka ilmub siin-seal mõni artikkel, mis väidab, et paleo on ühekülgne või lausa ohtlik toitumisviis. Enamasti on tegu artikliautori vildaka arusaamaga paleo elustiilist. Toongi seekord välja mõned ajakirjanduses levitatavad müüdid. Vaatame, kas need on põhjendatud.

Müüt: Paleo toitumine on ohtlik

Selline väide on vale ja alusetult hirmu tekitav. Näiteks tuuakse enamasti välja asjaolule, et paleo toidulaualt puuduvad piimatooted kaltsiumi tarbimiseks. Piima puudumine taimetoitlaste või laktoositalumatute toidulaualt aga on normaalne. Paleo toidulaual on hulgaliselt värskeid köögivilju, mõõdukas koguses loomseid valke, natuke puuvilju, pähkleid ja seemneid ning hulk kasulikke rasvu.

Müüt: Süsivesikute vältimine ei ole tervislik ega jätkusuutlik

Paleo toitumises ei püüta vältida süsivesikuid. Süsivesikuvaene toitumine on väikese grupi inimeste spetsiifiliste eesmärkide saavutamiseks tehtud valik ja selle pinnalt ei saa teha üldistusi kogu paleo elustiilile. Süsivesikute osas soovitab paleo vältida kiireid ehk „tühje“ süsivesikuid ja eelistada komplektseid. Koguse osas otsustad sa aga ise.

Müüt: Tegemist on järjekordse uue moehullusega

Tegelikult toituti sama loogika järgi ajal, kui moehullus tähendas uut loomanahka ümber niuete. Paleo toitumine püüab süüa võimalikult naturaalset ja loomulikku toitu. Inimesed toitusid nii miljoneid aastaid tagasi. Uus moehullus? Kas tõesti?

Müüt: Paleo toitumine on vaid rikaste rõõm

Paleo saab ja võib olla täpselt nii kallis või odav, kui sa ise tahad. Me teeme valikuid meie endi võimaluste piires. Ei tasu taga ajada mingit hüpersuper teoreetilist ideaali, vali parim, mida sinu rahakott lubab. Poes ei pea otsima seda kõige mahedamat kapsast, tavaline kapsas on samuti hea valik. Väga maitsva toidu saab ka odavamast lihatükist. Mahedatele köögiviljadele on hea soodne alternatiiv külmutatud köögiviljad – need on korjatud oma parimas küpsusastmes ja kohe külmutatud. Suvel tasub oma kodumaine kraam sügavkülma talletada, sest hooajaline kaup on odavam ja ka palju maitsvam. Nii saab ka talvel kodumaiseid marju või seeni nautida. Lisaks on paljud odavad toidud juba oma olemuselt toitainerikkad ning maitsvad – siseorganid (maks, keel, neerud jne), kodune hapukapsas või ühepajatoit. Ja eksootiliste jahudega pole üldse vaja mässata.

Müüt: Palju liha süües tekivad mitmed riskid

Ma ei tea, kust need tegelased võtavad arusaama, et paleoga peab hakkama ohtralt liha sööma? Ma kohtan seda paraku tihti. Paleo toitumises on piisavalt, kuid mitte liiga palju, valke, lisaks on ohtralt taimset. Mõõdukus ja tasakaalukus on märksõnaks.

Müüt: Me oleme kiviaja tasemelt edasi arenenud … Me ei vaja koopainimese toitumist

Pigem on aja jooksul meie toit kõvasti edasi „arenenud“. Näiteks piimast tehakse mitmesuguseid tooteid, millest kütid ja korilased polnud undki näinud. Samas on see nõrk argument toitumise vastu, mis soovitab töödeldud toidu asemel eelistada värsket ja toitainerikast. Kas tõesti pole meil vaja süüa päris toitu?
Me oleme ajas loomulikult muutunud ja paljude uute asjadega kohanenud, kuid meie toidulaua muutus on olnud võrreldamatult kiirem. Kui me suudaksime minna tagasi oma toidulaua juurde 50 aasta eest, teeksime oma tervisele suure teene. Meil on niikuinii võimatu minna tagasi kiviaega. Tollased toiduaineid pole sellisel kujul täna enam olemaski, lisaks on muutunud meie keskkond. Mida me saame teha, on õppida oma evolutsioonist ning kohandada neid teadmisi tänapäeva; ja süüa päris toitu.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This