Paleo on tervislik toitumine, mille vundament on inspireeritud kiviaegsest toitumisest.

Hää  küll, aga mida siis söödi kiviajal? Siis kui me olime veel korilased ja kütid. Põhimõtteliselt kõike seda, mida kätte saada oli – marju, juurvilju, puuvilju, liha, kala ja mune.

Kaasaegses maailmas on mustmiljon erinevat toitumist ja kättesaadava mingi kriteeriumi põhjal ärapõlgamist propageerivat dieeti ja toitumissuunda. Üks suurimaid ja populaarsemaid on kindlasti taimetoitlus.

Kas taimetoitlane saab paleod järgida? Seekord selle üle natuke arutlemegi.

Erinevate toitumisteooriate ühildamise häda on selles, et ühildamiseks on vaja leida neile ühisosa. Ja ühisosa on alati väiksem, kui ükskõik  milline teooria eraldi. Püsima jääb risk, et nii ei saada kummastki optimaalset tulemust ja järeldatakse, et üks või teine lähenemine ei tööta.

Paleo ei ole taimetoitluse suhtes kuigi lahke, sest paleo toidusedelis on korralik rõhk lihal, kalal ja loomsetel rasvadel. Ilmselgelt siia ongi maetud konflikt paleo ja taimetoitluse vahel.

Kas siis on võimalik taimetoitlasena paleo reeglite järgi toituda?

Põhimõtteliselt küll, aga see nüüd oleneb, millised reeglid sul taimetoitlasena on.

Kui menüüst on väljas vaid liha ja kala, siis on justkui lootust. Kui aga hoiad eemale kõigest loomsest (nt munad), siis on olukord üsna nadi.

Taimetoitlasena saad sa süüa rohkelt köögi- ja puuvilju, pähkleid ja taimseid õlisid. Pikapeale kisuks see ehk natuke üksluiseks, aga iseenesest oleks ju täiesti mõeldav. Tänapäeval kaubanduses värske kraami valik üsna lai ja toidulauda saad üsna mitmekesiseks teha, aga kui tahad toituda peamiselt hooajalisest ja kohalikust kraamist, siis läheb su elu raskeks.

Aga kus konks on?

Kui sulle nüüd tundub, et ohhoo, paleo ja taimetoitlus saavad omavahel kenasti hakkama, siis pole sa märganud üht olulist fakti – kiudained ja valgud.

Paleo järgi toitudes saad oma kehale vajaliku suures osas lihast. Taimetoitlasena saad need reeglina hoopis teraviljast ja sojast.

Mõistad, kuhu ma tüürin?

Taimetoitlane peaks paleod järgides loobuma mõlemast – nii teraviljast (hea küll, hea küll, gluteeni sisaldavast teraviljast) ja sojast. Samas. Kui midagi ikka väga tahta, siis on see kuidagi võimalik.

Üks võimalus on üritada oma vajadusi katta rohkem mune süües.

Lisaks võiks toitumisse lisada erinevaid seemneid. Väga head on näiteks päevalilleseemned. Samuti on head kiudaine- ja rasvaallikad kanepiseemned.

Kokkuvõtteks? Nagu sa näed, ei sobi paleo ja taimetoitlus nagu saabas sokki või rusikas silmaauku. Aga päris üksteist välistavad need pole.

Kui sa tunned, et tahad mõlemat oma ellu, siis annab neid põimida.

Kindlasti peaksid aga jälgima, kas su keha saab kõik vajaliku.

Ahjaa, sa panid ikka tähele, et tofu on ka väljas.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This