Uus supermagustaja

Stevia magusaine saadakse samanimelise taime lehtedest. Taimede söödavad lehed on reeglina paleo. Ja seesinane stevia (eestipärast „stiiviat“ ei ole ma eriti kohanud) on kuulutatud paljude kogukondade poolt turvalisimaks ja parimaks kättesaadavaks sahhariinivabaks magustajaks.

Hiljuti nägin üht steviat kiitvat e-poodi, mis tsiteeris üht uurimust:

“Stevia vähendab oluliselt söögijärgset glükoosisisaldust (võrreldes sahharoosiga) ja insuliini taset veres (võrreldes aspartaami ja sahharoosiga)”

Kõlab ju ilusti, eksole.

Pane tähele, et see käib siiski vaid stevia lehtede kohta.

Ma olen aga kindel, et sina loodad saada minult paleo heakskiitu stevia pulbritele, kristallidele või tinktuuridele.

„Aga seda müüakse ju tervise- ja ökopoodides!“

Stevia ekstrakt on rafineeritud toode, täpselt samasugune nagu suhkur.

Stevia müüjad kiidavad sulle stevia lehtede suurepäraseid omadusi – küll langetab see vererõhku, küll aitab maksal paremini toimida, lisaks on põletiku-, ja allergiavastane toime.

Ja jällegi, see kiidulaul käib stevia lehtede kohta, mida on hea turunduslikult üle kanda rafineeritud toodetele.

Mida nad sulle ei ütle, on see, et kuna stevial on pisut kummaline maitse võrreldes suhkruga, siis tihtipeale peidavad nad seda toodetesse maisisiirupist saadud maltodekstriini lisamisega. See aga põhjustab tundlikel inimestel migreeni.

Tõstab insuliini taset

Häda magustajatega on selles, et meie suus keelenäsade tipus asetsevad maitsmispungad, milles on retseptorid, millele on üsna ükstapuha, kas sinu söögis leiduv magustaja on kalorivaene või lausa kalorivaba. Retseptor tunneb magusat maitset ja saadab sinu kõhunäärmele signaali, et „hei, kõhunääre, magus on teel, saada parem insuliini lisaks“. See magusa maitse tundlikkus on inimeseti erinev.

Ning kuigi stevia puhul võib insuliini tase olla madalam, kui päris suhkru korral, ei tee see seda veel „tervislikuks“.

Eriti hull on lugu minu meelest laste puhul. Pea meeles, mida rohkem magustajaid, (suhkruvabu) karastusjooke ja maiustusi, seda rohkem tähelepanuhäireid, kontrollimatut käitumist ja meditsiinilist sekkumist. Ainus positiivne külg on, et stevia ei riku laste hambaid, sest pole baktereid toitvaid kaloreid.

Minu isiklik seisukoht on lihtne – stevia lehed on OK, pulbrid-tilgad aga mitte.

Ja soovitus – tahad magusat, haara vahel harva mee järele. Või otsi selle artikli lõpust datli retsept välja.

Looduslik ja töödeldud samaaegselt?

Tööstus toodab ja turundus turundab, paraku ei ole kummagi jaoks sinu tervis esikohal. Ikka nõudlus ja pakkumine.

Isegi ökopoed otsivad vastust pigem turu nõudlusele – olulisem on panna sind tundma, et teed midagi oma tervise heaks, kui tegelikult midagi sinu tervise heaks teha.

Näiteks zen-zenni juur ise on hea ja tervislik, aga kui see on tilkadeks töödeldud, kuidas ma tean, et see on samaväärne? Kuidas ma tean, et turundatav tervislikkus ei tulene mingist muust zen-zenni juures leiduva koostisosa koostoimest tilkades olevaga?

Kas oomega-3-rasvhappe kasulikkus, mida ma saan lõhet süües, on samaväärne, kui oomega-3-ga rikastatud munadest saadu?

Stevia ekstrakt ei ole võrreldav stevia lehtedega. Poest leitavad pulbrid-tinktuurid on rafineeritud, reeglina sisaldavad täiteaineid (vahel ka maitseparandajaid). Kuid seda püütakse turustada kui samaväärset alternatiivi stevia lehtedele.

Stevia on nö „uus suhkur“, see võib lähiaastatel tavalise suhkru turult välja süüa.

Aga hoolimata kalorivaesusest ja looduslikkusest ei kaota see magusa järgi isutamist, see ei vähenda ülekaaluliste inimeste osakaalu ühiskonnas. See on lihtsalt järjekordne supertoode, vesi magusatootjate veskile, sest annab sulle ja mulle väära turvatunde, et nende tooted on nüüd justkui tervislikumad.

Aga siiski..

Nagu sa juba tead, ei ole paleo keeldude ja käskude kogum. Paleo on teadlik pilguheit toidule ja elustiilile, mis lubab elada pika ja aktiivse terviseküllase elu. Oluline on teada, mis mingi toit sinu kehale teeb ja teha teadlikke otsuseid.

Paleo ei püüa leida magustajat, mis suudaks tervislikult asendada mitte-paleo magustajaid. Paleo aitab sul jõuda sellesse punkti, kus sa ei vaja enam magustajaid.

Kui sa tahad maguse järele isutamist lõpetada, lõpeta magusa söömine.

Kui sa tahad siiski steviat kasutada, tee seda teadlikult. Soovitan sel juhul, et kasuta kas stevia lehti või otsi puhtaim toode (95% rebaudioside).

Ja söö päris toitu.

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This