Tere Ardi

Tutvusin Teie paljude kirjutistega. Mis mind üllatas?

Kas lambad annavad siis ka piima? Kuulen esimest korda. Kas ka Eestis? Kust seda osta saaks? Mis on lambapiima rasvaprotsent?

Nagu ma aru sain, on lehmapiim paha-paha. Kasutan vaid kohvi peale panemiseks ja seda panen ma palju, kindlasti 1/4 piima ja 3/4 kohvi. Nii joon ma päevas sellist kohvi-jooki kindlasti 5-6kruusi, kusjuures kanget kohvi ma ei tee.

Kas  pean loobuma 2.5%-lisest poepiimast?

PS. On mul probleem soolte mikroflooraga.

Terv, E.

Tere E

Tänan küsimuse eest.

Algatuseks tahaksin rõhutada, et paleo ei ole keeldude-käskude kogum, vaid on pigem pilk toitudele läbi seedimise.

Milline toiduaine teeb mida ja millised on erinevate valikute tagajärjed või koosmõjud. Reeglina ei ole erinevad toiduained halvad oma olemuses (erandiks minu silmis kindlasti gluteen), vaid sõltuvalt tarbitud kogusest võivad neil olla tõsisesd tagajärjed.

Lambapiim

Lambapiim on Eestis üsna vähelevinud, mina olengi seda leidnud vaid erinevatelt laatadelt. Stockmannis olen kohanud lambapiima juustu.

Lambapiimal on pisut teistsugune maitse, ma usun, et just oma kõrgema rasvaprotsendi tõttu – tavaliselt 7-8%.

Lehmapiim

Lehmapiimas sisaldub laktoos ja kaseiin, mis on oma geneetiliselt struktuurilt (või ütleme siis ajalooliselt) inimloomale rohkem ärritav, kui näiteks kitsepiim. Seega on lehmapiim vaid potentsiaalselt paha-paha.

Eestlased on üldiselt maailmaga võrreldes üsna head laktoositalujad. Keegi tuttav kommenteeris, et “loogiline kah, me oleme ju tuimad eestlased”. Mine võta kinni.

Kohv ja piim

Aga kohvi juurde. Ma saan aru, et lehmapiima (ja piimatooteid üldisemalt, nt juust, hapukoor) tarbid sa igapäevaselt vaid oma viiele-kuuele kruusile kohvile 2,5% piima lisades.

Mina püüaksin kohvi tarbimist natuke koomale tõmmata, nii 2-3 kruusi peale ning valiksin 2,5% piima asemele rammusaima piimatoote, mida leiad.

Näiteks kohvikoor, rõõskkoor, aga ka vahukoor (vahtu löömata) on head valikud. See rammusam koor korjatakse piima pealt ja seal on laktoosi-kaseiini kogus oluliselt väiksem.

Kui su enesetunne, peegelpilt ja energiatase on hea, tervis igatepidi korras, siis ma ei muretseks.

Soolestiku ärritus

Soolestiku seisukorra kohta vastaksin ma, et kui sa tarbid teraviljatooteid (sai, jahukastmed, kuklid, viinerid jms), siis ma võiks selle peale lahjat mürki võtta, et su soolestik on mingil tasandil ärritusseisundis.

Minu soovitus on proovida 30 päeva paleo dieeti – teravilja-, kaunvilja ja piimavaba toidulaud.

Peale seda võiksid piima uuesti proovida, kui sul on talumatus, tunned selle kohe ära.

Kui ma jätsin midagi vastamata või ajasin asja veel segasemaks, küsi julgelt üle.

Hääga,
Ardi

 

Kas sa paleo uudiskirjaga juba oled liitunud?

Tahad teada kui oleme midagi huvitavat kirjutanud?

Imelihtne – liitu Paleo uudiskirjaga. Saadan ainult asjalikku infot ja usaldust ei kuritarvita.

Sips ja valmis.

Hurraa! Oledki liitunud. Palun lisa oma postkastis uudiskiri@paleo.ee usaldusväärsete saatjate hulka, muidu võib mõni kiri rämpsposti kausta end peita.

Share This